Prokletý básník

kruh smrti
Oscar Wilde byl jedním z nejvýraznějších básníků své doby. Jeho charismatická osobnost byla ozdobou každého večírku. Seznamte se, prosím.

Příběh čtenáře přenáší do roku 1892, kdy byl Oscar Wilde na vrcholu své slávy. Londýn ho obdivoval, miloval i nenáviděl. Oscar se jednoho večera rozhodne své hosty při večeři pobavit hrou Na vraždu. Každý z přítomných gentlemanů má na list papíru napsat člověka, kterého by nejraději zabil. Poté mají ostatní hádat, kdo si určitou osobu vybral a proč. Hra se ale hned druhý den vymkne mužům z rukou, jelikož zemře žena, která byla na seznamu pomyslných objetí. Den za dnem se přidávají další jména. Je to jen náhoda, nebo se v jejich vybrané společnosti skrývá vrah? Oscar se pouští do vyšetřování, a dostává se tak do zajímavých společenských kruhů, jako je například boxerský ring či upadající divadlo na malém městě.

Knihu Oscar Wilde a kruh smrti napsal Gyles Brandreth. Vyšla v nakladatelství Domino v září 2012. Autor absolvoval Oxford, poté pracoval jako rozhlasový moderátor a stal se uznávaným žurnalistou. Sám sebe označuje s jistým ironickým humorem za „vzácný drahokam britské mediální sféry“. Díky tomu má určitě blízko své hlavní postavě – Wilde byl také vždy vtipný. Jeho detektivky s Oscarem Wildem v hlavním roli se staly velice populárními a vychází po celém světě.

V České republice již na toto téma vyšla kniha s názvem Oscar Wilde a vraždy za svitu svíček.

Na svém kontě má mimo knih se slavným básníkem v hlavní roli další zajímavé publikace. Napsal například velký počet knih věnovaných společenské hře Scrabble, vtipům a jiným zájmovým činnostem. Během svého života se kromě psaní věnoval také politice, herectví a hlavně vystupoval v televizi a rádiu. Dodnes vystupuje na stanici BBC Radio. Byl také předsedou Asociace britských hráčů Scrabble. Díky němu se uskutečnil první turnaj této hry v Británii. V současnosti žije se svou manželkou a třemi dětmi ve Velké Británii.

Oscar Wilde se pouští do složitého vyšetřování. Chce dopadnou vraha za každou cenu. Mezi oběťmi je totiž i on sám, a hlavně jeho milovaná žena. Podaří se mu záhadu vyluštit dřív, než bude pozdě?

Další postavy budou čtenáři taktéž známé. Patří mezi ně například Brame Stoker (autor, jenž pro svět objevil Drákulu) nebo Artur Doyle (člověk, který dal život Sherlocku Holmesovi).

Brandreth je skvělý vypravěč. Pokud máte rádi detektivky ve stylu Sherlocka Homese, přečtěte si i tuto knihu. Wilde se zde ukazuje úplně v jiném světle, než ho známe. Sám se pasuje do role detektiva a snaží se přijít na kloub vraždám, které otravují jejich společnost.

Celé vyprávění provází také bujará společnost, jíž se Oscar Wilde obklopoval. Nesnášel samotu, a proto často spolu se svou manželkou pořádal různé akce, kterými bavil své přátele, ale hlavně sám sebe.

V roli vypravěče zde vystupuje blízký přítel hlavního hrdiny a to Robert Sherard. Tento básník doprovází Wilda na jeho cestě za pravdou. Metaforicky řečeno je Oscarovým doktorem Watsonem.

Užijte si s touto knihou báječný čas, jenž strávíte s báječnými muži, kterým patřil v dobách jejich největší slávy celý Londýn.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOscar Wilde a kruh smrti

Gyles Brandreth

Domino, 2012

Napsat komentář