Smrt nemusí být jen smutná

ceho_pred_smrti_nejvice_litujeme_obalka_final
Žijeme ve společnosti, v níž se o smrti spíše nemluví. Lidé se ji snaží ošálit, oddálit, vnímají ji jako nutné zlo. Ale nemusí tomu tak být. Smrt s sebou může přinášet i pozitiva!

Australská zpěvačka a písničkářka Bronnie Ware léta pracovala jako ošetřovatelka umírajících lidí. Trávila s nimi poslední chvíle jejich života a povídala si o všem možném. Její pacienti dokázali být k sobě upřímní, protože si už na nic nemuseli hrát, nemuseli se přetvařovat. Zbývalo jim jen pár měsíců, někdy jen týdnů života. Se svou pečovatelkou si otevřeně povídali o tom, co zažili, co si uvědomili, sdíleli s ní své zkušenosti.

Bronnie Ware se tehdy rozhodla sepsat článek o tom, jakých věcí lidé na sklonku života litují. Setkal se s tak velkým ohlasem, že ho rozpracovala a tak vznikla pozoruhodná kniha Čeho před smrtí nejvíce litujeme. Letos na podzim ji pro české čtenáře vydalo nakladatelství Portál.

Podle názvu možná budete očekávat soupis lidských chyb typu proč jsem jen nedělal to či ono. Ale taková kniha není. Je to spíše autorčin deník. Bronnie Ware dává nahlédnout do svého bohatého, úchvatně bohémského života a sdílí se čtenáři své chyby, svá prozření. Zažila ústrky, nepochopení vlastní rodinou (například je vegetariánkou v rodině chovatelů ovcí), … Každá životní zkušenost ji ale posouvala někam dál, odhalovala jí skutečný smysl lidského bytí. Toto vše bylo samozřejmě výrazně umocněno péčí o umírající pacienty, kdy byla konfrontována s jejich vlastními výčitkami, že nežili jinak, lépe.

Publikace je rozdělena do pěti kapitol dle toho, čeho lidé před smrtí litovali: Neměl jsem pracovat tak tvrdě, Škoda, že jsem si nedovolil být šťastnější, … V každé kapitole autorka otevírá nějakou problematiku, například vztahy a přátelství, projevování citu a emocí a podobně. Vypráví o svých pacientech, jejich životě a lítosti. Zmíněnou problematiku pak dále rozvíjí v jednotlivých podkapitolách, v nichž vypráví buď o jiných pacientech, nebo o svém životě, a odkrývá další úhly pohledu, další rozměr daného problému.

I když je kniha o smrti, budete se při čtení usmívat. Je totiž neskutečně pozitivní, plná lásky a úcty k životu, k lidem. Nenásilně vás přiměje, abyste popřemýšleli nad svým životem, nad postoji, které vyznáváte, nad kvalitou vztahů, které udržujete. Pokud to uděláte, pokud k sobě budete upřímní, pokud Bronnie Ware dovolíte, aby vás provedla a pomohla vám skrze knihu nahlédnout do duše, možná svůj život změníte. Možná najdete jeho skutečný smysl včas a na smrtelné posteli nebudete litovat, že jste něco měli udělat jinak.

Rozhodně si knihu Čeho před smrtí nejvíce litujeme přečtěte. Je to oslava života, která ve vás zanechá hluboký dojem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeho před smrtí nejvíce litujeme

Ware, Bronnie

Portál, 2012

Napsat komentář