Víc než jen půvabný vánoční příběh

darek_pro_jeziska
Blíží se Vánoce – lidé začínají horečnatě nakupovat, ničí se nekončícím úklidem, všude přibývá stresu a nervozity. Pojďme tomu utéct!

Ačkoli by Vánoce měly být svátky klidu a míru, mnohdy to tak není. Někteří si neumí sednout, nehonit se, neumí si navodit tu správnou sváteční náladu. Zejména kvůli dětem bychom se o ni měli snažit. Pomoci nám v tom může třeba kniha s vánoční tématikou. Jednu takovou, která se k navození správné atmosféry dokonale hodí, bych vám ráda představila.

Nakladatelství Portál vydalo pozoruhodnou knihu Dárek pro Ježíška. Autorem je chorvatský spisovatel a básník Stjepan Lice. Krom jiného píše také meditativně laděné příběhy a i Dárek pro Ježíška je takový.

Setkáváme se s malým Benjaminem, kterému dědeček pro zkrácení dlouhé chvíle vypráví příběh o Ježíškovi. Stařík usne, a když ho Benjaminova maminka vzbudí, oba zjišťují, že chlapec doma není. Vydávají se ho hledat a cestou se k nim postupně přidává každý, koho potkají.

Tito lidé společnost obohatí nejen o svou přítomnost, ale i o nějaký příběh s vánoční tématikou či zajímavé vyprávění. Jejich povídání má hlubší smysl – poukazuje na podstatu a smysl Vánoc, umění obdarovat, dává prostor k zamyšlení.

Příběh se dá číst jako pohádka, ale stejně tak jej mohou rodiče využít k tomu, aby si s dětmi popovídali o některých ožehavých tématech. Například o samotě starých lidí, o žebrácích, o neslyšících, o odlišné barvě kůže, … I když se mnohdy jedná o závažná témata, do příběhu jsou začleněna s lehkostí, neruší, neděsí. Ba naopak – text může pomoct zbořit některé předsudky jako například to, že žebráci jsou nevzdělaní, lidem s tmavší kůží bychom se měli vyhýbat, protože jsou nebezpeční, a podobně. Skupinka hledající Benjamina zjistí, že žebrák není hloupý a lidé tmavší pleti jsou milí a přátelští.

Dárek pro Ježíška by nebyl tak působivým příběhem, kdyby ho výraznou měrou nedotvářely nádherné obrázky chorvatské ilustrátorky Dubravky Kolanović. V anotaci jsou označeny jako snové a já souhlasím. Postavy, domy či zvířata se jakoby rozplývají v mlze, vše působí, jako by bylo zasněženo barevným sněhem. I samotný text jako by vystoupil z mlhy, zatímco okraje stránek se stále ještě halí do modro-růžového oparu.

Tato kniha si vaši pozornost rozhodně zaslouží. Text i ilustrace vám pomohou na chvíli se v předvánočním šílenství zastavit a vykouzlit si doma krásnou vánoční atmosféru, kdy jsou lidé na sebe hodnější a milejší.

Začtěte se, ponořte se do nádherně ztvárněného děje a možná i vy, stejně jako Benjamin, uslyšíte, jak za okny šustí křídla andělů…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDárek pro Ježíška

Lice, Stjepan - Kolanović, Dubravka

Portál, 2012

Napsat komentář