Dojemný román o výsluních a vrtkavosti mladé lásky

791
Jsou velké milostné příběhy devatenáctého století mrtvé? Anebo může existovat takový příběh, ale napsaný pro dnešní dobu a reflektující realitu feminismu, sexuální svobody, předmanželské smlouvy a rozvodu?

Jeffrey Augenides: Hra o manželství

Madeleine Hannaová je svědomitá studentka anglistiky, která trochu zaspala dobu. Zatímco počátkem osmdesátých let všichni čtou Derridu, ona se šťastně noří do díla Jane Austenové a sester Brontëových — autorek dnes již klasických románů, které se zabývají tématem typickým pro anglickou literaturu viktoriánské doby: jak (ne)uzavřít co možná nejvýhodnější manželství. Na jaře svého posledního ročníku se Madeleine zapíše do kurzu sémiotiky, aby zjistila, „o čem to všichni pořád mluví“. A z důvodů, které nemají nic společného se školou, už život ani literatura nikdy nebudou stejné. Nebudou stejné poté, co se zamiluje do Leonarda Bankheada, člověka se zdánlivě nevyčerpatelnou energií. A už vůbec ne poté, co se v jejím životě znovu objeví Mitchell Grammaticus, který je posedlý myšlenkou, že je mu Madeleine souzena.

Kniha je zasazena do začátku osmdesátých let a v jejím popředí stojí studentský milostný trojúhelník. Je to vynikající, zábavný, dojemný román o výsluních a vrtkavosti mladé lásky, o zoufalství deprese a o hledání smyslu bytí. Jednota místa a času, typická pro velké romány devatenáctého století, které oslavuje, a také šíře záběru a idejí, to všechno řadí Hru o manželství mezi nejlepší knihy dneška.

Hra o manželství

Autor: Augenides, Jeffrey

Počet stran: 528

Vazba: vázaná

Cena: 349 Kč

Překlad: Neradová Martina

Rok vydání: 10/2012

Formát: 143 × 205 mm

ISBN: 978-80-7294-684-6

 

Knihu Hra o manželství vydalo  nakladatelství Host

Knihu si můžete objednat zde

Jeden z nejočekávanějších románů poslední doby, Hra o manželství, se ihned po svém vydání objevil v žebříčku bestsellerů The New York Times. Byl vyhlášen Knihou roku mimo jiné v Publisher’s Weekly, The New York Times Book Review či The Miami Herald a dostal se do nejužších nominací na National Book Critics Circle Award 2012. Vychází ve více než dvaceti zemích a filmová práva zakoupil Scott Rudin (produkoval například Muže, kteří nenávidí ženy Davida Finchera).

O autorovi:

Jeffrey Augenides (* 1960)- navštěvoval Brownovu a Stanfordovu univerzitu. Debutoval v roce 1993 románem Sebevraždy panen (připravuje nakladatelství Host). O deset let později získal Pulitzerovu cenu za román Hermafrodit (2002; česky BB art 2009), jehož se prodalo více než tři miliony výtisků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHra o manželství

Eugenides, Jeffrey

Host, 2012

Napsat komentář