Splněný sen o létání

historie_letectvi_AM
Dnes si již nedokážeme představit cestování do vzdálenějších destinací bez letadel. Letectví je obor strojírenské výroby, jenž se neustále vyvíjí. Jeho počátky sice nebyly vůbec jednoduché, přesto v sobě skrývají řadu zajímavostí.

Nelze ale mluvit jen o dopravě. Letectví je rovněž hojně využíváno jako druh sportu při použití například závěsných kluzáků nebo ultralehkých letadel. Skrývá v sobě kladnou stránku věci, kterou by si rozhodně přáli i bratři Wrightové, když poprvé v roce 1903 vzlétli vzhůru k nebesům. Letadla ale bohužel mohou roznášet i smrt, o čemž svědčí jejich využití v obou světových válkách, a i dnes jsou tyto stroje připraveny zasáhnout v případě válečného konfliktu. Zajímavostí jistě je, že přece jen existovalo v historii oboru období, kdy těchto strojů nebylo využíváno jako smrtících zbraní. Jedná se o tzv. zlatý věk, tj. období let 1903 – 1913.

Nejen o tom, jak byly těžké první krůčky těch, kteří si splnili svůj sen a nechali se unášet do oblak, pojednává publikace autorů Jana Baleje, Pavla Svitáka a Petra Ploceka Historie letectví – průkopníci světové aviatiky do roku 1914, která vyšla v tomto roce v nakladatelství CPress.

Jedná se o zmapování těch nejvýznamnějších létajících strojů, jež se kdy ocitly nad hlavami lidí. Nutno podotknout, že šlo nepochybně o velmi náročnou přípravu, která se z velké části sestávala z hledání v archivech a muzeích. Řada materiálů, jak připomínkují autoři, byla poškozena během válek, jež prošly dvacátým stoletím Evropou. Pokud byly k dispozici alespoň dobové fotografie, přišla na řadu niterná a zdlouhavá práce zrekonstruovat technickou a obrazovou dokumentaci. Ovšem námaha přinesla své ovoce v podobě výborně zpracované publikace, která potěší každého, kdo se zajímá o letecký průmysl, a v neposlední řadě udělá radost těm, které uchvátila historie.

Autoři knihu pro přehlednost rozdělili do několika základních kapitol, ve kterých jsou pak dále rozvíjeny detaily vztahující se k této problematice. Začátek je samozřejmě u naprostých počátků aviatiky, resp. snu létat, jehož kořeny sahají do poloviny třetího tisíciletí před naším letopočtem. Nejde ale o žádné domněnky. Jsou tu zmiňována pouze doložená a ověřená fakta. Jde o písemné zmínky ze starých dokumentů, ale i fresky apod.

Další části se pak zaměřují na různé typy letadel, jako jsou dvojplošníky, jednoplošníky i speciální typy strojů. Ve všech čtenáři najdou detailní informace o průběhu jejich vzniku i o stavitelích. Nejde ale pouze o encyklopedii, byť může tento dojem na první pohled vzniknout. Data na sebe přehledně navazují, a jsou vykládána především čtivým způsobem. Čtenář se dokáže dobře zorientovat, v jakém století i roce se při čtení ocitl, jaké události související s letectvím se zrovna odehrávaly apod. Právě souvislosti jsou totiž dalším důležitým faktem, který autoři neopomněli zařadit jako významný bod pro pochopení smyslu vývoje oboru.

K dispozici je celá řada detailních informací o průkopnících letectví, a to včetně jejich soukromého života i ohlasů společnosti na jejich vynálezy.

Zvláštní pozornost je věnována českým a slovenským aviatikům, o kterých existují písemné záznamy. Autoři využili i dostupných technických výkresů jejich letadel pro rekonstrukce, jež jsou rovněž součástí této knihy. Je to také taková třešnička na dortu, neboť vidět obrázky nejznámějších historických letadel nadchne snad každého. A to nemluvě o technických popisech strojů, jež kresby paralelně doprovázejí.

Celá publikace je protkána řadou černobílých i barevných fotografií, ilustrací i dobové reklamy, která znázorňuje vývoj aviatiky. Závěr díla je věnován kompletnímu přehledu technických dat letadel uvedených v textech, ze kterých se čtenář dozví mnoho zajímavých informací, včetně rozpětí křídel, délky, cestovní rychlosti, počtu členů posádky atd.

Historie letectví je dokonale propracovanou publikací, navíc v elegantním zpracování na křídovém papíře. Je jistě i krásným a v neposlední řadě užitečným dárkem pro všechny generace a stane se ozdobou každé knihovny.
Je pravdou, že existuje ještě mnoho dalších strojů, které tu nejsou jmenovány, protože archivy stále nabízejí nové materiály, jež je nutné prozkoumat. Pokud se autoři po nějaké době vrátí k rozšířenému vydání či pokračování, věřím, že to bude jen pro dobro věci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHistorie letectví
Průkopníci světové aviatiky od antiky do r. 1914

CPress, 2012

Napsat komentář