Neplánovaná cesta nemusí být nutně útěkem

francie
Hlavní hrdinka se spolu se svou rodinou odstěhuje na rok do Francie, aby zachránila rozpadající se manželství. Pomůže jí tato země k vytouženému štěstí?

Amy je profesionální kuchařka, která se rozhodne zkusit své kulinářské možnosti v reality show. Doufá, že jí účinkování v tomto pořadu dá novou chuť do života. I přes nelibost manžela nakonec soutěž vyhrává a dostává možnost natočit svůj pořad. Má vše, po čem vždycky toužila. Ke štěstí jí ale přeci ještě něco chybí, a to šťastná a spokojená rodina.

Knihu s názvem Jak mi Francie zachránila manželství s podtitulem Putování jedné rodiny za opravdovým jídlem a ztraceným štěstím napsala spisovatelka Amy Finley. V České republice ji vydalo nakladatelství Motto v roce 2012. Kniha je součástí edice Příběhy psané s chutí.

Autorka knihy je Amy Finley, která se narodila v San Diegu v Kalifornii. Vyhrála třetí řadu úspěšné reality show The Next Food Network Star. Díky tomu dostala možnost moderovat vlastní pořad, který nesl název Gurmánka odvedle a měl šest dílů. Získala titul bakaláře na Univerzitě v Kalifornii. Absolvovala prestižní kulinářskou a cukrářskou školu v Paříži.
Přispívala do několika časopisů, které se věnují vaření. Mezi nejznámější určitě patří Bon Appétit. V současné době žije se svým manželem Gregem, synem Indianou a dcerou Scarlett v Kalifornii.

Kniha je skutečnou zpovědí ženy unavené vlastním životem. Amy se ale rozhodne se svým stavem bojovat. Proto chce vzít svou rodinu do Francie a zkusit zde znovu věřit svému manželovi Gregovi. Doufá, že když se s ním vrátí do země, kde se potkali, dokáží k sobě znovu nalézt cestu.

Do země vína a sýrů je doprovází jejich dvě malé děti a věčně rozdováděná fenka. Amy se snaží zavést do svého života nějaký řád, a hlavně přestat nenávidět svého muže, který ji v zajetí osamocenosti podvedl. Manželé se spřátelí se svými sousedy a snaží se znovu budovat svůj vztah.

Celé vyprávění není jen příběhem dvou manželů, kteří prožívají krizi, je zároveň průvodcem úžasně rozmanitou francouzskou kuchyní. Díky Amy a jejímu koníčku můžeme poznat staré dobré recepty této země a „ochutnat“ zajímavé speciality. Rodina sice žije v malé vesnici v Burgundsku, ale občas se vydává na krátké výlety, aby poznala právě již zmíněná jídla. I když chtěla Amy ve Francii nový život, starý si ji tu samozřejmě najde.

Autorka se při psaní svých vzpomínek inspirovala dílem Waverley Roota – spisovatele a novináře, který se proslavil především svými spisy o jídle. Největší inspirací pro ni ale zajisté byly vlastní zážitky.

Velice jsem ocenila upřímnost autorky. Prožívat krizi v manželství je určitě těžká věc, už když ji musíte řešit osobně, natožpak když s ní vyjdete na světlo a napíšete o ní knihu. Tímto autorce děkuji a doufám, že bude její manželství čím dál krásnější.

Čtenářům zase přeji, aby si čtení knihy užili. A jedno upozornění na závěr! Je možné, že po přečtení této publikace okamžitě budete chtít v kuchyni tvořit zázraky, stejně jako hlavní hrdinka. Budou se vám totiž nad popisem jídel sbíhat sliny. Za to ručím!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak mi Francie zachránila manželství

Finley, Amy

Motto, 2012

Napsat komentář