Kdo se ukrývá ve větvích dubu?

fragment_slavek
Tajemný mužíček, který se stane hlavním hrdinou celé řady dobrodružných situací. Pohádka pro nejmenší, jež pohladí a zpříjemní sychravé podzimní dny.

Václav Čtvrtek byl autorem, který dokázal do jakéhokoliv příběhu vnést radost a rozzářit každý, i zdánlivě zachmuřený den. Ty podzimní, které na nás zrovna nyní útočí, nám sice mohou pokazit dobrou náladu, ale pokud si s dětmi zalezeme třeba pod deku a vezmeme do ruky nějakou pěknou knížku, nálada bude hned o poznání lepší. Jedním z titulů, jenž by v těchto případech neměl v žádné domácnosti s malými dětmi chybět, je i kniha Jak si Slávek načaroval dubového mužíčka, kterou vydalo v letošním roce nakladatelství Fragment, jež pokračuje ve vydávání děl tohoto významného českého autora (společně s tímto titulem vyšla i pohádka Jak čert hledal díru do pekla).

Na sedmdesáti stranách se bude před očima malých čtenářů rozvíjet příběh malého Slávka, kterému venku, při psaní domácího úkolu, spadne do sešitu žalud. Z něj se vyklube dubový mužíček a s ním přichází do Slávkova života jak legrace, tak i celá řada trampot. Ty totiž jako by měl dubový mužíček v krvi. A to rozhodně není všechno! Do hry se dostávají i kocour Uhlík a pes Princ, a to teprve bude to pravé dobrodružství!

V první řadě musím říci, že mě naprosto uchvátily ilustrace Josefa Quise, jež tvoří naprosto neoddělitelnou součást textu. Malé děti milují knížky napěchované barevnými obrázky a v tomto případě jim bude plně vyhověno. Jedná se o úžasné, barevné ilustrace, plné lásky, ze kterých bude mít každé dítko jen a jen radost. Autor se věnuje sebemenším detailům, obrázky jsou nádherně stínované a dovolím si říci, že každému dospělému musí chtě nechtě alespoň trochu připomenout dětství. Nutno podotknout, že Josef Quis není v dětském světě žádným nováčkem. Kromě ilustrací několika knih (v nakladatelství Fragment například přispěl titulem Bagřík Toník) je také autorem kreseb pro internetový server Alik.cz, podílel se rovněž jako výtvarník a animátor na hudebním pořadu Medúza.

Knížka je určena pro nejmenší čtenáře od pěti let. Této věkové kategorii naprosto vyhovují krátké věty i jednoduchý děj, který nejmenším dětem může připadat i trochu napínavý, takže nudit se rozhodně nebudou. Využít ji mohou i začínající mladší školáčci, kteří se z ní mohou učit číst – písmenka jsou větší, text přehledný.

Václav Čtvrtek v knížce propojil reálný svět malého kluka se světem pohádkovým, který zastupuje postavička nezbedného dubového mužíčka. Děti se tak díky tomuto titulu dostávají do říše fantazie, kterou tak milují, a proto jim představa mluvícího plodu jednoho obyčejného stromu určitě tak nemožná připadat nebude. Autor vlastně nahrává situacím, kdy si děti běžně vytvářejí svého imaginárního kamaráda ve věcech či hračkách, u kterých bychom to někdy ani neočekávali. Dubový mužíček je jedním z nich a malí čtenáři budou mít možnost poznat, jak si s oživlou postavou pohádkového světa poradí jejich vrstevník.

Titul je vhodný k předčítání na dobrou noc, neboť je tvořen milými a úsměvnými příběhy, jež na sebe dějově navazují. Jedná se o kratší pohádky, které lze ovšem stejně tak dobře využít rodiči při každé volné chvilce k předčítání a strávení tak příjemných chvilek nad knížkou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak si Slávek načaroval dubového mužíčka

Čtvrtek, Václav

Fragment, 2012

Napsat komentář