Křest sbírky povídek studentů Literární akademie

mango nahled

Poznejte talent a neotřelý pohled na svět dvaceti začínajících spisovatelů. Studenti z kurzů tvůrčího psaní vás zvou na mango.

Dvacet mladých spisovatelů a spisovatelek si představovalo exotické ovoce – mango. Hledali inspiraci ve svém životě, vkládali písmenka do uzavřeného celku, zkoušeli žít životy svých literárních postav, házet jim pod nohy konflikty a vymýšleli zajímavé pointy. Pod vedením Reného Nekudy, pedagoga kurzů tvůrčího psaní na Literární akademii, které absolvovali, z jejich příběhů vznikla sbírka nazvaná Ti, kteří kradou mango. Její křest proběhne 14. listopadu 2012 od 18 hodin v galerii GATE (Husova 21, Praha 1).

Knihu vnímám jako dokument začínajících českých autorů – čeho si ve svém okolí všímají, co v sobě řeší za témata, případně co rádi čtou. Dvacet odvážných spisovatelů odvedlo skutečně zajímavou práci, která se zařadí do celku mapování nejlepších povídek z mých kurzů tvůrčího psaní. Dohromady tvoří pestrobarevnou sbírku, která by měla potěšit, rozesmát či donutit k přemšýlení širokou škálu lidí. Doufám, že příští rok bude tento časosběrný projekt pokračovat dál, protože se domnívám, že i zatím neznámá jména mohou být zajímavá…

René Nekuda

Sbírku povídek pokřtí dvě etablované osobnosti literárního světa, spisovatelka knih pro děti a mládež Ivona Březinová a držitel několika cen Magnesia Litera, spisovatel a básník Radek Malý. Knihu vydává jedno z prvních českých výlučně elektronických nakladatelství Young Books jako první vlaštovku z plánovaného cyklu, jenž bude každoročně mapovat prvotiny absolventů kurzů tvůrčího psaní na Literární akademii. Sponzorem projektu se stala společnost Alza.cz, mimo jiné dodavatel elektronických čteček PocketBook, o které si budou moci hosté akce i zasoutěžit. Galerii GATE všichni děkují za poskytnutí překrásných prostor.

Přijďte s námi během hodiny přeplout kilometry literárních vln a společně ukrást z nekonečného proudu inspirace právě to nejlepší, nejšťavnatější a nejoranžovější mango!

Pozvánka

Doporučení:
Share

Napsat komentář