Drsná, genderově nekorektní příručka pro blbce

proc jsme takovi sraci
Proč jsme takoví sráči je humoristická kniha, která podle autora samotného nepatří do rukou slabých povah a útlocitných lidí. Tato příručka uráží ženy, kočky, církev i drogami vymleté „celebretardy“. Srší arogancí, sarkasmem a vulgaritou. Je zkrátka ideální pro všechny milovníky cynického humoru.

Autorem knihy Proč jsme takoví sráči je americký herec, komik, režisér a spisovatel Denis Leary. Po prvotině Rakovinu nevyléčíš se jedná už o druhou publikaci tohoto tvůrce. V originále vyšla pod názvem Why we suck v roce 2008, letos ji v České republice vydalo nakladatelství Dokořán. Denis Leary je ve Spojených státech znám mimo jiné svými stand up výstupy, ve kterých vtipně a trefně komentuje dění kolem sebe. Knížka z vystoupení zřetelně čerpá. Je plná břitkého humoru, autor v ní skáče od tématu k tématu, z historky na historku, a ani zde si neodpustil věčné téma kávy, která nechutná jako káva.

Proč jsme takoví sráči je mix kritiky společnosti, extrémistických názorů autora, nadnesené biografie a pocty vlastní rodině. Denis Leary si zde všímá neduhů společnosti, rasismu a jmenovitě se pouští do zdrogovaných celebrit, dále do špatných amerických rodičů, jejich tlustých a tupých dětí, do „trendu“ současné americké společnosti řešit všechno léky a vynalézat nové choroby, které je nutné, jak jinak, zpacifikovat opět léky. Každý problém je zveličen a dohnán do absurdních rozměrů, nicméně je třeba Denisovi Learymu přiznat, že určité jeho postřehy jsou pravdivé a trefné.

Velmi vtipně také pojmenovává rozdíly mezi muži a ženami, přičemž muži vyjdou ze srovnávání téměř pokaždé lépe. Prakticky všechny ženy, které zde autor zmiňuje, vyjma manželky, jsou buď nepraktické nebo nerozhodné, neschopné či hysterické, což je samozřejmě doloženo úsměvnými historkami. Pokud by se k této knížce nepřistupovalo s nadhledem a humorem, jistě by se dalo říci, že uráží ženy, že je genderově nekorektní a plná sexu a vulgarismů…

Jenže prvotním cílem této parodické knihy je především bavit a šokovat. Uráží úplně všechno a všechny, problémy zjednodušuje a podává vyostřený pohled svého tvůrce. Humor Denise Learyho je drsný a sarkastický, což zkrátka nemusí každému čtenáři sednout. Pokud však odhlédneme od cynické stylizace autora, najdeme udivený monolog o bizardním světě plném bláznů.

Denis Leary často přidává k dobru jako příklad zářné výchovy nadnesené pasáže plné vzpomínek na vlastní dětství a dospívání. Občas je jednoduše a bez návaznosti vloží do textu, protože se mu zrovna chce. Všechny útrpné i laskavé příhody vždy nakonec vyzní jako poděkování rodičům, oslava rodiny a vůbec všech Irů. Denis Leary je totiž původem Ir, což s oblibou připomíná v každé druhé kapitole. Slovo „Ir“ zde zní stejně často jako jeho nejoblíbenější věta „A to tak, že hodně.“ Což je velmi často.

Před četbou této knihy je třeba připravit se na neustávající vodopád slov. Denisovi Learymu se povedl jedinečný kousek, a to zahrnout slovní palbou čtenáře, kterého zahlcuje a nenechává mu prostor pro oddech. Když dojdou nápady, pokračuje doslova v povídání o ničem, nebo pro jistotu přidá pár nadávek, ale to nevadí – hlavně, že se jede dál.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč jsme takoví sráči

Leary, Denis

Dokořán, 2012

Napsat komentář