Nebojte se pavouků

kouzelny_svět_grada_perex
Domov je místo, kam se rádi vracíme. Všichni toužíme, aby byl plný smíchu a radosti. V každém najdeme i třeba jen docela malinkého pavoučka. Takového, který přináší štěstí…

I když to dospělým možná moc nepřipadá, každá místnost a předmět nalézající se v našich bytech či domech má svůj příběh. Někdy velký, jindy malý. Ale vždy je o čem vyprávět. Aby děti poznaly to, co nám všem běžně uniká z pozornosti, je tady malý pavouček František, který se zabydlel v jedné, docela obyčejné rodině…

Denisa Prošková přišla po knížce Kouzelný svět rostlin s dalším titulem určeným opět pro předškoláky a malé školáčky. Tentokrát opustila rozkvetlou louku plnou voňavého kvítí a zamířila do útulného pohodlí bytu, kde žije malý Dominik a Kristýna s maminkou a tatínkem. Knížka dostala krásný název Kouzlený svět domova a v letošním roce ji vydalo nakladatelství Grada.

Nebojte se pavouků

Co si budeme říkat. Jsou mezi námi tací, kteří tyto malinké tvorečky s několika nožičkami nemohou ani vidět. Ve chvíli, kdy se objeví, pohltí nás strach, jako kdyby hrozilo, že nás pavouček snad sní zaživa. A abychom ho dali dostatečně najevo, doprovázíme útěk od něj ohlušujícím křikem. Třeba stejně jako maminka Týny a Dominika, která pavouky prostě vůbec nemusí ani vidět, natož, aby se ocitla v jejich blízkosti. Zato tatínek je trochu jiného ražení. Když se v jejich domě objevil František, zamířil si to rovnou do postýlky malé Týny, kde se procházel po pověšeném chrastítku. Tatínek jej ale vzal do ruky a přenesl ho opatrně na stůl se slovy, že odteď mají v domě dalšího nájemníka. Takového, který přináší štěstí. A tím začíná i příběh, který si děti mohou přečíst v této jedinečné knížce novinářky, ilustrátorky a spisovatelky, která se literární činnosti začala plně věnovat až ve chvíli, kdy jí její vlastní děti odrostly, a ona měla dostatek času zavzpomínat na radostné chvilky jejich dětství.

Domov jako kouzelné místo

Jedná o jedinečný titul. Denisa Prošková v něm totiž spojila pohádkové příběhy, ovšem s reálným podtextem, s vyprávěním o jednotlivých předmětech, které nás doma obklopují. Každá židle, sporák nebo houpací křeslo má svůj příběh. Odněkud se vzaly a plní nějaký, většinou praktický úkol. A právě s nimi se děti v této knížce seznámí prostřednictvím pavoučka Františka, který tento domov pozoruje z pohledu nezaujatého tvora, jenž se tady ocitl a teprve se zabydluje. On je tím, kdo jim umožní pochopit fungování věcí, donutí je zamyslet se nad jejich účelem. Ale stejně tak jim umožní, aby zkusily vymyslet další příběhy, třeba nad věcmi, které jsou odlišné od těch, jimiž je obklopen František. Knížka tak hravou formou nutí ty nejmenší čtenáře k vlastní aktivitě, improvizaci a dává prostor k zapojení fantazie.

Text je doplněn kouzelnými ilustracemi autorky, které vdechují jednotlivým předmětům život a ukazují, co všechno legračního se s nimi dá prožít.

Knížku Kouzelný svět domova bych ráda doporučila všem rodičům, kteří pro své ratolesti hledají titul, jenž nebude pouze o čtení. Takové knihy velmi oceňuji, protože pobízejí děti k vlastní činnosti a k objevování krásy vyprávění.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelný svět domova

Denisa Prošková

Grada, 2012

Napsat komentář