Tichý společník

zůstan
Cítíte se opuštění? Jste na světě sami a potřebujete společníka? Pořiďte si domů pejska. Zábava zaručena.

Savannah Leonová je sama. Milovaná maminka odešla z tohoto světa a dva její nejlepší přátelé se právě vzali, takže na ni nemají čas. Aby toho nebylo málo, je zamilovaná právě do svého nejlepšího kamaráda Petera. A to už od té chvíle, kdy se potkali na univerzitě. Není však schopná své city vyjádřit, a tak když seznámí Petera se svou kamarádkou z dětství Janie, je vše zpečetěno.

Prvotina mladé americké autorky Allie Larkinové se jmenuje Zůstaň a v České republice vyšla v roce 2012 v nakladatelství Knižní klub. Spisovatelka žije v Rochesteru ve státě New York s manželem, dvěma německými ovčáky a třínohou kočkou.

Larkinová miluje knihy odmalička a čte vše, co se jí dostane pod ruku. Vystudovala vysokou školu, již na čas přerušila. V roce 2009 dopsala své dílo, které vyšlo rok poté. V současné době dopsala další knihu, jež má ve Spojených státech amerických vyjít v lednu 2013. Autorka sama na svém blogu napsala, že vždy když tvoří dílo, sedí v hrozném vytahaném svetru, který je proti všem zákonům módy. Ale pokud jí pomáhá psát takhle čtivá díla, tak přeji, aby jí vydržel co nejdéle.

Během jednoho večera se Savannah opravdu hodně opije a díky svému stavu si přes internet pořídí roztomilé štěně z Bratislavy. Tedy, myslí si, že si pořizuje sotva narozené zvíře. To by si ale nesměla splést datum narození tohoto drobečka. Když si tedy přijede na letiště pro vytouženého mazlíčka, čeká na ni pes jak hrom. Joe, jak ho následně Savannah pojmenuje, poslouchá jen na příkazy ve svém rodném jazyce – tedy ve slovenštině. Tudíž si musí jeho majitelka překládat a učit pár nových slovíček. Savannah má proto o zábavu postaráno, a nemusí tak myslet na svůj zpackaný život.

Kniha je vtipná a zábavná. Obsahuje prvky romance. Ona miluje svého bývalého, on ale miluje někoho jiného. Ona se pak rázem probudí ze snu a najde si dokonalého partnera. Nastává zápletka a vše nakonec dobře dopadne. Nechci zlehčovat romantické příběhy, ale všechny jsou napsané podle tohoto konceptu. A to mi trochu vadí. Ta předvídatelnost děje.

Naštěstí v tomto díle nejde jen o lásku lidskou, nýbrž i o lásku k němé tváři. Savannah se musí naučit spoustu věcí a podřídit svůj život novému příteli Joeovi. Díky němu se také nakonec odstěhuje ze svého domu a najde si nové obydlí, jelikož jejím sousedům, a hlavně majiteli, se Joe vůbec nelíbí. Savannah má přesně měsíc na to, aby si sehnala novou střechu nad hlavou.

Díky malému psovi tak obrátí svůj život vzhůru nohama. To jí ale pomůže postavit se na vlastní nohy a konečně pořádně začít žít. Joe jí pomůže oprostit se od minulosti, od starých křivd a poznat tak i radosti obyčejného života.

Potkává také nové přátele, kteří jí pomohou sehnat dům a možná i novou lásku. Kdo ví, co Savannah ještě život přinese.

Knihu doporučuji všem, kteří si chtějí u čtení spíše odpočinout a pobavit se než hledat hluboké myšlenky. Svět Savannah Leonové vás zajisté odvede od vašich starostí a dopřeje vám dokonalou relaxaci v podzimních dnech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZůstaň!

Larkinová, Allie

Ikar, 2012

Napsat komentář