Pomóc! Můj pes se nechce nechat pusinkovat!

Australian Shepherd playing
Nesplňuje pejsek nebo kočička vaše očekávání? Nechovají se tak, jak chcete? Jste z toho nešťastní? Takovýchto klientů má veterinářka Šárka Navarová desítky a o některé příběhy se s vámi v knize podělí.

Knižní novinkou, kterou vydalo nakladatelství Motto v roce 2012, jsou Slasti a strasti s domácími mazlíčky. Známá veterinářka Šárka Navarová v ní popisuje případy ze své praxe. Specializuje se na poruchy chování zvířat.

Většina páníčků zvířecích pacientů dostala na veterinářku kontakt. Využili ho, jelikož si nevěděli se svým miláčkem rady. Přiznám se, že jsem od knihy očekávala kuriózní případy, kdy veterinářka bude radit neobvyklé postupy a praktikovat zvláštní procedury k nápravě čtyřnohých přátel. V mnohém tomu ale nebylo ani zapotřebí, jelikož téměř ve všech případech jsem viděla problematické chování spíše u majitelů než u zvířátek. To je ale úhel pohledu.

V několika příbězích si páníčci své pejsky rozmazlili natolik, že nevěděli jak dál. Pomoc volali až ve chvíli, kdy se jim pejska nedařilo vystrnadit ani z ložnice… Poté kontaktovali veterinářku, aby jim je pomohla nasměrovat do „správných kolejí“. Dostali takové rady, jako jsou nařízení, kdy odměnit psa pamlskem či pohlazením, nekonečná trpělivost a důslednost. Ne všechny případy měly šťastný konec a skončily správným chováním. Překonat zavedené stereotypy bylo pro některé lidi natolik těžké, že náprava nebyla možná.

Hned první případ nebyl podle mě příběh psa s nezvladatelným chováním, ale signalizoval spíše psychické problémy jeho majitelky. Paní si stěžovala na to, že její pes není mazlivý a nechce se nechat pusinkovat. Nakonec sama přišla na to, že pes má špatnou auru a nemůže s tím do budoucna nic dělat… Rady v tomto případě byly spíše ujišťováním, že pejsek je úžasný a že psi nejsou hračky, aby se přizpůsobili lidským představám. Jak se nešťastná paní vypořádala se zvířátkem, s nímž nesplynula její duše? To je obsahem prvního příběhu.

V jiné kapitole měla paní problém s nečistotností svého psa. Nepochopila, že pes potřebuje pravidelné venčení. Neměla na takovouto činnost prostě čas. Jak se vyřešil tento kuriózní případ? Dočtete se mimo jiné příběhy o agresivních psech a o tom, jak své problémy s pomocí veterinářky lidé řešili a jaký byl výsledek.

V publikaci nenajdete pouze případy „těžce zvladatelných“ pejsků, ale také koček. Máte-li doma svého zvířecího miláčka, možná se v některém chování k němu uvidíte. Kniha by pak pro vás mohla být varováním, abyste nesklouzli tam, kam jistě nechcete, a aby si vás zvířátko neomotalo kolem prstu tak, jako si někteří čtyřnozí hrdinové ochočili své majitele. A to je důvod, proč si možná knížku budete chtít přečíst. Mně osobně se četla kniha dobře, mnohé kuriozní případy mě docela pobavily. Mohu ji tedy směle doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlasti a strasti s domácími mazlíčky

Navarová, Šárka

Motto, 2012

Napsat komentář