Výborné tipy na výlety po Moravě

Kam za technickými památkami
Jste z Moravy, všechna zajímavá místa ve svém okolí jste už navštívili, a nic nového vás nenapadá? Nebo se chytáte na Moravu, a nevíte, co je tam zajímavého? Jste milovníky techniky? Pak si s sebou na cestu pořiďte nedávno vydanou knihu, která vám poradí a nasměruje vás.

V knižní edici nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media, jež se věnuje tipům na výlety, vyšla letos v září kniha s názvem Kam za technickými památkami: Morava. Autory jsou Milan Plch a Jan Pohunek.

Jedná se o již třetí část třídílného vydání publikace o technických památkách. Každý díl je zaměřen na jinou část naší republiky. Tato vás provede Vysočinou, Moravou a Slezskem.

Pokud si potřebujete naplánovat výlet na Moravě a navštívit nějakou technickou zajímavost, pak rozhodně sáhněte po tomto titulu. Nabízí snad všechny technické památky od historie po současnost, jaké si jen dokážete představit. Vodní a větrné mlýny, doly, silnice, mosty, přehrady, muzea specializující se na určitou technickou oblast, leteckou a vojenskou techniku… To vše a mnohem víc naleznete uvnitř skvělého průvodce.

Vazba knížky je pevná, listy jsou z lesklého a odolného papíru. To je důležité, protože pokud si publikaci vezmete do batohu spolu s pitím jako já, jen tak ji něco nezničí.

Kniha je přehledně rozčleněna na tři části – Vysočinu, Severní Moravu a Slezsko. Každá z nich je podbarvena jinou barvou. Vysočina zeleně, Severní Morava fialově a Slezsko hnědě. Na začátku knihy je mapa Moravy rozdělená na čtverce, objekty v ní jsou označeny čísly. Doporučuji řídit se rejstříkem, který je na konci knihy. Ten nadále barevně odlišuje výše zmíněné tři části a jednoduše se v něm dočtete název objektu, pod kterým číslem v mapě je, v jakém je čtverci a na které straně si o něm v knize můžete přečíst. Například Hornické muzeum Landek Park má v mapě číslo 24, najdete ho ve čtverci D1 a informace se dočtete na straně 31. Podbarven je fialově, jelikož se jedná o místo na Severní Moravě. Tento způsob mi připadá jednoduchý a přehledný.

U každého výletního cíle je napsáno, co vše je možné v daném objektu (v muzeu, lomu, elektrárně…) spatřit, čím je významný. Podstatná je informace o otevírací době a cenové hladině. Nechybí ověřené kontakty – telefonní čísla, webové stránky a e-maily. U jednotlivých hesel jsou uvedeny odkazy na mapy Klubu českých turistů, což ještě více přispívá k nalezení dané lokality. Mnoho barevných fotografií vám přiblíží popisovaný turistický cíl, a pokud ho neznáte, učiníte si alespoň nějakou představu.

Kromě technických památek vám kniha nabízí ještě další tipy na výlety netechnického charakteru. V okolí technické pozoruhodnosti se často dá využít čas i dalšími výlety, které mohou být zajímavé pro ty, jež nejsou zrovna příznivci techniky. Například po zhlédnutí Vagonářského muzea na zámku ve Studénce, v němž se pokocháte expozicí dokumentující způsoby dopravy a železniční technikou, se můžete zastavit ještě v sousedních Albrechtičkách v malém muzeu obce. Tyto popisky, jaké možnosti máte v okolí vybraného technického objektu, vám učiní výpravy za poznáním ještě pestřejšími. Myslím, že takovéto informace ocení zejména ženy, které technické památky příliš nezajímají. Dostanou tak tip na prohlídku jiného místa v nedalekém okolí, které jim bude třeba bližší než daná technická zajímavost, obdivovaná jejich drahou polovičkou… Každý si pak přijde na své a výlet se může stát příjemným společným zážitkem. Knihu rozhodně doporučuji všem cestovatelům a milovníkům technických zajímavostí.

Pokud potřebujete naplánovat „technické putování“ jinam než na Moravu, pak vám mohou posloužit publikace Kam za technickými památkami: Čechy a Kam za technickými památkami: Praha a střední Čechy. Všechny vydalo nakladatelství CPress

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam za technickými památkami: Morava

Plch, Milan

CPress, 2012

Napsat komentář