Příběhy neposedného dráčka ke čtení i předčítání

1070517_43326564
I velmi malé děti milují dobrodružné příběhy. Zvláště pak ty, ve kterých vystupují jejich vrstevníci. Tak co třeba zkusit jeden, ve kterém jde doslova o záchranu malého dráčka z pohádkové země?

Daniela Krolupperová je známá a oblíbená česká autorka, která se svými díly zaměřuje hlavně na dětské publikum. I když vystudovala žurnalistiku a překládala ze severských jazyků, nakonec se začala věnovat psaní knih pro děti a nutno podotknout, že je to jedině dobře. Za svou práci obdržela i několik ocenění, například Cenu učitelů SUK za přínos k rozvoji dětského čtenářství. K jejím počinům patří i seriál pro nejmenší – Dráček Mráček, který vychází na pokračování v časopise Sluníčko. Aby si děti mohly přečíst tyto příběhy v souhrnu, vyšla v tomto roce v nakladatelství Mladá fronta kniha se stejnojmenným názvem, určená pro děti od čtyř let.

Knížka v sobě skrývá dvanáct příběhů malého dráčka se dvěma hlavami, který zabloudil do světa lidí po kouzelné pěšince. Jediná možnost, jak se vrátit zpět do pohádky, je počkat na Vánoce, kdy se tato cesta znovu otevře. Dráčka najde v lese malý kluk Míša a stanou se z nich velcí kamarádi, kteří spolu za celý rok čekání zažijí spoustu dobrodružství.

Kniha je propojením reálného světa s tím, jenž pochází z říše fantazie. Děti se tak mohou setkat jednak s chlapcem, připomínajícího jim třeba jejich kamaráda a zároveň nebude chybět ani pohádkový svět, kde právě drak hraje v podstatě jednu z hlavních rolí ve většině příběhů. Dráček pak představuje svým chováním vlastně i samotné děti. Je neposedný, a stejně tak zvědavý. Dalo by se říci, že je jakýmsi zrcadlem Míši, který ovšem zná lidský svět lépe a ví, jak se v určitých situacích chovat. Dráček se to teprve učí, stejně jako ty nejmenší děti.

Věkové kategorii, pro kterou je titul určen, odpovídá i děj, který je jednoduchý, není ničím komplikovaný a napětím, jež se tu prolíná, motivuje děti k dalšímu čtení. Knihu využijí jak malí školáci pro první samostatné čtení, tak i předškoláčci, kterým mohou předčítat rodiče. Pohádky nejsou nijak dlouhé a svou nenáročností k pochopení se dají využít i jako četba na dobrou noc.

Kromě milých pohádek v sobě skrývají příběhy samozřejmě i nějaké to poučení, to by ani nebyla Daniela Krolupperová, kdyby tento fakt nezařadila. Čtenáři s pomocí dráčka a Míši poznávají okolní reálný svět, učí se záludnostem, který skrývá, a v neposlední řadě dostávají i poučení, jak se chovat, jaké mají povinnosti a proč je nutné je dodržovat. Vše je samozřejmě podáno hravou pohádkovou formou, aby děti neměly pocit, že se jim nutí něco, co nemají zrovna chuť poslouchat. Navíc příklady táhnou, a tudíž se dá i konstatovat, že to správné chování budou napodobovat a ze špatného, které tu je hezky vysvětleno, se ponaučí stejně jako dráček.

Kniha je navíc plná krásných ilustrací Andrey Tachezy, které působí mile, příjemně a nenuceně. Vynikají pestrostí a skvěle doplňují text.

Pokud tedy hledáte pro své děti nějakou vhodnou knížku, zkuste na cřhvíli zapomenout na ty sladké disneyovské a věnujte pozornost titulu české autorky, která je podle mě kvalitou dalece předčí a u dětí si získá možná ještě větší oblibu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDráček Mráček

Krolupperová, Daniela

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář