Václav Čtvrtek pro nejmenší v dalším vydání

čert_fragment_perex
Kouzelné pohádky vyprávějící o dobru i zlu jsou hlavní předností vypravěče, který se nesmazatelně zapsal do paměti nás všech…

nakladatelství Fragment nedávno vyšla další z knížek Václava Čtvrtka. Má název Jak čert hledal díru do pekla a vznikla v roce 1973. Autorovy pohádky se řadí ke klasickým dílům naší literatury a to nepochybně právem.

Tentokrát ale nezamíříme do Jičína, kde Václav Čtvrtek prožil své dětství, ale ocitneme se ve vsi Breberka, kde se jednoho dne objeví čert. V lidském světě se objevuje náhodou, protože ztratil díru, která vede do pekla, a nutno dodat, že se mu tady nijak zvlášť nelíbí. Nejradši by se hned vrátil, jenže tak jednoduché to rozhodně nebude. Nejprve bude muset vyřešit pár situací, do kterých se dostane, když se nastěhuje k bábě Šalvějce a když potká krásnou dívku Mančinku…

Knížka je naplněná od shora dolů pohádkovým světem, který mají děti tak rády. Nejedná se o jednotlivé příběhy. Naopak, každý na sebe navazuje dalším a dalším dobrodružstvím ve své podstatě hodného čerta, který musí bojovat, stejně jako lidé, s chamtivci, jež stojí na vyšším společenském žebříčku než oni. Zlo tedy v této pohádce není vyjádřeno čertem, jak by se možná čekalo, ale spíše císařpánem, který má své představy o světě okolo sebe a chce, aby mu jej jeho poddaní pomáhali dotvářet k obrazu svému. A samozřejmě rád kazí touhy jiným. V podstatě velmi podobný charakter člověka, jako tomu bylo u císařpána v knížce Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni. Je ovšem dobře, že na tyto vlastnosti jsou děti v pohádkách upozorňovány. I v dnešním světě takoví lidé jsou a setkat se s nimi zase tak velký problém není. Být připraven na jejich jednání je nutností.

Knížka je doporučena pro děti od pěti let. Je vhodná jak pro předčítání rodiči, tak pro první samostatné čtení. Věty jsou jednoduché, nechybí spousta přímé řeči a samozřejmě vcelku jednoduchý děj. Jednotlivé pohádky jsou krátké, je tedy možné je využít i ke čtení před spaním. V pohádkách se snoubí krása lidského charakteru s chamtivostí a zlem, ukazující na dobrotu prostého lidu a projevující pomoc každému, kdo ji potřebuje bez toho, jak vypadá a odkud přišel. Václav Čtvrtek dokázal dětem podat složité lidské vlastnosti a jednání tak srozumitelnou řečí, která si zaslouží obdiv.

Musím dodat, že kniha je doplněna nádhernými ilustracemi Karla Franty, které sice nevynikají velkou pestrostí a barevností, ale na druhou stranu dokáží velmi efektně vyjádřit  atmosféru dané situace, včetně pocitů postav v nich vystupujících.

Pohádku Jak čert hledal hledal díru do pekla bych velmi ráda doporučila všem maminkám, které shánějí pro své ratolesti kvalitní četbu. V tomto případě rozhodně chybu neudělají.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak čert hledal díru do pekla

Čtvrtek, Václav

Fragment, 2012

Napsat komentář