Osudový okamžik

ministerstvo_strachu
Původně měla být audioverze rozhlasové hry Ministerstvo strachu dárkem pro Radoslava Brzobohatého k osmdesátým narozeninám, nečekanou shodou okolností však vyšla v den jeho úmrtí.

Smrt známého herce není jedinou smutnou událostí, jež se k této hře pojí. Autor knižní předlohy Graham Greene zemřel roku 1991, ve stejném roce, kdy mělo Ministerstvo strachu v Československém rozhlase premiéru. Vydavatelství Radioservis vydává rozhlasovou adaptaci Greeneova románu na třech CD.

I samotný příběh klade důraz na osud a poukazuje na to, že i rozhodnutí, jemuž nepřikládáte větší váhu, může odstartovat řadu nečekaných, někdy až dramatických událostí.

Společně s hlavním hrdinou Arthurem Rowem, bývalým novinářem, se ocitnete v Anglii během druhé světové války. Tuto skutečnost vám občas připomenou hlasité sirény nebo bombardování.  Arthur se stále ještě nevyrovnal s tím, že zabil svou těžce nemocnou manželku. Přestože ho soud osvobodil a označil jeho čin za vraždu ze soucitu, Rowe se stále utápí ve výčitkách a sám sobě odpustit nedokáže.

Náhoda ho zavede na dobročinnou slavnost, kde je nabádán, aby si zkusil tipnout váhu soutěžního dortu z pravých vajec a másla. Získat takový dort není ve válce zrovna lehké, a tak se Rowe soutěže zúčastní. Zaujme ho také stánek jasnovidky, u které si chce nechat hádat budoucnost. V tu chvíli však nevědomky odstartuje velmi nebezpečnou hru, jež pro něj může mít nedozírné následky…

Audiokniha Ministerstvo strachu vás pohltí od začátku až do konce. Rozmanité zvuky a hudba skvěle dokreslují dramatickou atmosféru příběhu a ještě umocňují již tak dost napjatý děj. Vývoj situace je nepředvídatelný, a tak se občas nestačíte divit. Graham Greene znamenitě popisuje složitost lidské psychiky, aniž by působila nepřirozeně nebo podivně. Spíše naopak. Občas se možná sami sebe zeptáte, zda byste se v situaci, ve které se hrdina ocitl, nezachovali úplně stejně.

Přestože je příběh Arthura Rowa starý téměř sedmdesát let, stále se dotýká témat, jež jsou aktuální i v dnešní době – vina, manipulace, zrada, lež, smutek. Téměř tři hodiny budete společně s hrdinou napjatě čekat, co nového se mu přihodí a zda se mu podaří rozluštit záhadu, do které byl nechtěně vtažen. Rowe se ocitá v prostředí lidí, již si s ním zahrávají, a on netuší, komu může důvěřovat a kdo je jeho skrytý nepřítel.

Velký obdiv si zaslouží Radoslav Brzobohatý, jenž propůjčil svůj charakteristický hlas hlavnímu hrdinovi – Arthuru Roweovi. Postava bývalého novináře hledajícího pravdu díky tomu působí mužněji a je vám zvláštním způsobem blízká.  Stejně výborný výkon podala i Hana Maciuchová, která se představí v roli rakouské emigrantky Anny Hilfové. Tím však plejáda známých jmen nekončí, v rozhlasové adaptaci proslulého špionážního románu uslyšíte například Jiřího Adamíru, Petra Nárožného, Borise Rösnera, Lukáše Hlavicu, Svatopluka Beneše, Petra Haničince a další.

Ministerstvo strachu bude útočit na všechny vaše smysly. Napětí, které prožívá hrdina, pocítíte na vlastní kůži.  Spletitý příběh vás donutí zamyslet se nad tím, jak snadno se může člověku jeho svět obrátit vzhůru nohama a vše, co jste považovali za samozřejmé a známé, se vám náhle může zdát cizí a nebezpečné. Každopádně na vás tato audiokniha udělá velký dojem a nedovolí vám, abyste na Ministerstvo strachu jen tak zapomněli.

 

Audioknihu Ministerstvo strachu naleznete na www.audioteka.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMinisterstvo strachu

Greene, Graham

Radioservis, 2012

Osudový okamžik - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Alena Badinová ABA napsal:

    Hmm, když to tak čtu, mám pocit, že jsem tuto „knihu“ poslouchala na pokračování v rádiu. Už si ale přesně nevybavuji děj, asi by to chtělo oprášit ;)

Napsat komentář