Pochmurný žalozpěv z mlžného Dublinu

Elegie za April
Únorová mlha halí Dublin a vytváří rozmazané kontury věcí i lidí. Je možné se v ní utopit, zabloudit, zmizet. Vytváří zdání, že se v ní ztratí i jeden zvláštní detektivní případ.

Kniha Elegie za April, která právě vyšla v nakladatelství Moba, je skutečně jakýmsi ojedinělým žalozpěvem, pochmurnou písní, jak naznačuje ve svém názvu. Pochází z pera Benjamina Blacka (*1945), vlastním jménem Johna Banvilla, což je velice známý irský prozaik a dramatik, nositel dlouhé řady ocenění, mimo jiné i Ceny Franze Kafky (2011), a často se jeho jméno vyskytuje i v nominacích na Nobelovu cenu za literaturu. Pod svým pseudonymem píše pouze detektivky. Z nich u nás vyšly již dva tituly a tento je třetí.

Doktor, patolog Quirke, který se právě vrátil z protialkoholního léčení, je požádán svou dcerou Phoebe, aby jí pomohl vypátrat, kam se poděla její kamarádka April Latimerová. Nikomu z „party“ se už dlouhou dobu neozvala, v nemocnici, kde pracovala jako lékařka, také není k zastižení, a v jejím bytě nic nenasvědčuje tomu, že by někam odjela. Navíc po důkladném prozkoumání jsou v něm nalezeny stopy krve. Co se tam odehrálo? A proč se s ní zbytek její bohaté rodiny nestýká? Ač se do pátrání po nezvěstné zapojí policejní inspektor Hackett, Phoebe i její otec, nic nedává naději, že jejich hledání bude úspěšné. Navíc Latimerovi si nepřejí žádný skandál, ani publicitu v tisku a proti slídilům se obrňují mlčením. Rozuzlení celé záhady je nečekaně děsivé a zrůdné, po poklidném líčení Dublinského života působí jako pěst na oko.

Celá kniha se nese na vlně ošklivého mlhavého počasí, které jako by ovlivňovalo emocionální stránku celého příběhu. Zamlžené osudy jednotlivých protagonistů, pátrání po dívce, z níž čtenář nezahlédne ani vlas, to vše dává celému případu zvláštní náboj. Přes to všechno neurčité je z každého slova cítit mrazivý dotek smrti a hrůzy. Rozhodně nejde o napínavé čtení plné efektních mrtvol a litrů prolité krve. Spíše se jedná o komorní příběh o několika postavách, z nichž každá něco hledá. Phoebe kamarádku, kterou, jak zjišťuje, vlastně ani neznala, Quirke se snaží najít jistotu i cestu ke své dceři, novinář Jimmy, člen „party“, slídí po senzaci, která mu přinese uznání a peníze.

A co najde pozorný čtenář? Podtextové poselství, že puritánství často zakrývá zvrácenost a že zákaz potratů vede při pokoutním andělíčkářství pouze ke zbytečným ztrátám na životech. Navíc dílo Benjamina Blacka přináší českému čtenáři obrázek poválečného Irska, přibližuje hodnoty tehdejší společnosti, její nálady i touhy.

Pokud máte chuť na neobvyklý detektivní případ, který má více společného se společenským románem než se samotným krimi žánrem, určitě si nenechte knihu Elegie za April ujít.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeElegie za April
Irská detektivka

Black, Benjamin

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář