Nejznámější pohádky pro děti potěší každého

erben_Perex
Ačkoliv se může zdát, že na pultech knihkupectví najdeme až příliš titulů s pohádkami klasiků naší literatury, domnívám se, že to na škodu rozhodně není. Vždyť jsou přeci tak krásné a potěšující!

K těmto knihám se nepochybně řadí i pohádky Karla Jaromíra Erbena, na kterých většina z nás vyrostla a jež nabízíme ke čtení i našim dětem. Jejich kouzlo se neztrácí ani po letech a tak jistě potěší, že nakladatelství Fragment vydalo tento rok v dotisku jejich sbírku pod názvem Zlatá kniha pohádek.

Devět, řekla bych skutečně těch nejkrásnějších a nejznámějších, pohádek na čtenáře malé i velké čeká ve vcelku útlé publikaci, kdy nemohu opomenout zmínit nádherné ilustrace Heleny Zmatlíkové. S těmi se v knížce setkáme takřka na každé stránce. Nejenže jsou skvěle barevné a dokreslují děj jednotlivých příběhů, ale jsou zároveň i velmi milé a příjemné na pohled.

Malí posluchači se mohou spolu s rodiči začíst do příběhů krásné Zlatovlásky, ochutnat kaši z kouzelného hrnečku, vydat se na dlouhou cestu pro tři zlaté vlasy děda Vševěda nebo poznat pravdu o Otesánkovi.

V závěru pak na ně čeká malé překvapení. Je to Hádanka na dobrou noc. Určitě ji většina dospělých bude znát, a pokud ne, mohou spolu s dětmi zkoušet hádat, jakže to ten člověk udělal, aby na břehu nezůstala samotná koza se zelím nebo vlk s kozou…

Pohádky jsou ideální četbou na dobrou noc, ale využít jich je samozřejmě možné i k běžnému poslechu ve volných chvilkách, kdy rodiče chtějí svým dětem ukázat kouzlo starých a laskavých příběhů. Je v nich promítnuto dobro i zlo, které je po zásluze spravedlivě potrestáno. Pohádky tak nutí k zamyšlení, rodiče jich mohou využít i ke společným hrám se svými dětmi. Například zahrát si divadlo není vůbec špatný nápad!

Zlatá kniha pohádek je doporučena dětem od pěti let. Ti nejmenší budou jistě potěšeni předčítáním od svých rodičů. Malí čtenáři si pak mohou zkoušet i sami číst. Kniha je pro ně ideální. Je vytištěna velkým, dobře čitelným písmem, s kratšími větami a dostatkem přímé řeči.

Publikace se po designové stránce jeví jako velmi elegantní. Určitě k tomu přispívá fakt zmiňovaných ilustrací Heleny Zmatlíkové a použití lesklého papíru. Pokud byste tedy hledali pro své děti nějakou knihu s „klasikou“, pak mohu pohádky Karla Jaromíra Erbena vřele doporučit, třeba i jako nádherný dárek pod letošní vánoční stromeček.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatá kniha pohádek

Erben, Karel Jaromír

Fragment, 2009

Napsat komentář