Síť – další severská krimi na pultech knihkupectví

393083_8194
Odpudivá rodinná historie stojící za sérií vražd, do které musí proniknout elitní komisař, aby odhalil temnou síť vztahů a nalezl vraha…

I když je Hakan Nesser původním povoláním učitel, začal se věnovat psaní prózy. U spisovatelského řemesla nakonec skončil poté, co se jeho romány dočkaly velkých uznání, mimo jiné například získal několikrát cenu za nejlepší švédskou detektivku. Nutno ale poznamenat, že největší úspěch mu přinesla série příběhů, ve kterých vystupuje v hlavní roli komisař Van Veeteren a inspektor Barbarotti. V nakladatelství MOBA vyšla v letošním roce první kniha z této série pod názvem Síť a zařadila se tak do početného zástupu titulů severských autorů vydávaných u nás. Samozřejmě se automaticky nabízí srovnání s dalšími „kolegy“ této branže.

U detektivek pocházejících z pera autorů našich severních sousedů jsem si už tak nějak zvykla na jejich rozsáhlost, zaměření na psychologii postav a v neposlední řadě i na vcelku složité romány, ve kterých vypátrat vraha není nikdy jednoduché. Beru tedy tyto knihy ve většině jako určené pro náročnější čtenáře, kdy se autoři snaží uspokojit apetit na vskutku promyšlená a hluboce propracovaná díla. I proto mě překvapil právě Hakan Nesser. Ne že by jeho kniha byla odbytá nebo mě nenadchla, spíše naopak. Jde o skvělou detektivku, která je ale v mnohém protipólem těch, které jsem doposud četla. Síť by se dala charakterizovat jako naprosto jednoduchá detektivka s daleko menším počtem stran (a větším písmem na stránkách), než jsme u těchto autorů zvyklí, ovšem se skvělou zápletkou. Oslní i strohý, ale výstižný styl autora, na který u severských autorů nejsme popravdě moc zvyklí. Jenže Nesser dokázal i s minimem slov, bez oslňujících přídavných jmen a líčení atmosféry prostředí, napsat perfektní román. I když čtenáři budou zdánlivě „chybět“ tyto fráze, není třeba si hned zpočátku stýskat. Vše, co se kde a jak děje, si totiž budete moci skvěle představit i z toho minima, které autor nabízí. Tím se také domnívám, že je jeho román originální.

Příběh začíná nálezem mrtvoly v bytě učitele dějepisu a filozofie Janka Mattiase Mittera. Ten se probouzí z kocoviny, když ve vaně nalézá svou ženu Evu Marii Ringmarovou. I když si z předchozí noci mnoho nepamatuje, je si vnitřně jistý, že ji nezabil. To ale nemění nic na tom, že je zatčen, obviněn z vraždy a následně i odsouzen. Komisaři Van Veeterenovi se do vyšetřování případu moc nechce, ale jeho vnitřní instinkt, který jej snad doposud nikdy nezradil, mu napovídá, že Mitter není tím, kdo by měl sedět ve vězení. Když pak dojde k další vraždě, na rozpaky není čas a Van Veeteren musí co nejrychleji rozplést temnou síť vztahů, aby odhalil toho, kdo má na svědomí hned celou sérii vražd.

Síť není typickým románem, kde autor velmi hluboce nahlíží do lidských myšlenek a zkoumá psychologii svých postav. O Van Veeterenovi je čtenáři vlastně jen jasné, že jde o drsného chlapíka, který si prožil své, ale ani vzhledem ke svému věku nehází flintu do žita, i co se týká rodinného života. Nesser se naopak více věnuje Mitterovi, pokouší se čtenáři přiblížit pocity člověka, který trpí ztrátou paměti, ale vnitřně je přesvědčený o opaku, než který je mu předkládán. Nejde ale o žádnou hlubokou analýzu, ale velmi pěkně popsané emoce, které se bouří, i přestože nejsou důkazy pro jejich rozuzlení. Nenajdeme tady ani extra rozsáhlé popisy, které by čtenářům přiblížily nevlídné severské prostředí. Zkrátka se Nesserovo dílo vymyká zřejmě většině těch, které jsou u nás nyní k dostání.

Autorovi se podařilo držet čtenáře v napětí skutečně po celou dobu. Nabízí sice několik možností, aby si i on mohl tipnout, kdo je oním vrahem, ale mohu říci, že se mu rovněž daří dokonale mást každého, kdo se do jeho knihy začte. Teprve na závěr se dozvíte skutečnou pravdu. Já se také pokoušela samozřejmě hádat, kdože je tou hledanou osobou, a musím přiznat, že jsem se samozřejmě netrefila… Zaujalo mě právě rozuzlení, které  bylo velkým překvapením, a po pravdě jsem po celou dobu netušila, že by mohlo být zrovna takové, jaké je…

Síť je skvělá detektivka pro všechny, kteří si chtějí užít dokonalý příběh, vychutnat si pátrání v temné minulosti, a navíc velmi rádi zkouší spolu s vyšetřovatelem odhalit vraha. Není co dodat, knize dávám všech deset hvězdiček, jež si nepochybně zaslouží.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSíť

Nesser, Hakan

Moravská Bastei MOBA, 2012

Síť – další severská krimi na pultech knihkupectví - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Alena Badinová ABA napsal:

    Hmm, a to je právě to bezvadné, že různí autoři píší odlišným způsobem – někdy si člověk rád přečte něco lehkého, jindy zase má chuť strávit v knize delší dobu, ponořit se do složitých teorií.
    Asi jsem ještě nenarazila na detektivku, kterou bych nečetla ráda. Jen mám pár, které jsem nedočetla, neb byly tak děsivé, že jsem nemohla po čtení spát…

Napsat komentář