Novinky z řady Teritoria

Teritoria_perex
Řada Teritoria vychází v nakladatelství Dokořán ve spolupráci s Institutem mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK. Přináší odborné práce vytvořené zejména mladými absolventy magisterského a doktorandského studia.

Barbora Umancová: Vrcholoví šachisté a sovětská společnost – případ Michaila Botvinnika

Sovětská šachová škola je pojem, který v minulém století daleko překročil okruh aktivních hráčů a stal se dokonce jednou ze zbraní studené války. Už méně se ale ví, že kořeny tohoto fenoménu leží v období tuhého stalinismu, kdy i královská hra našla svého prvního „stachanovce“, Michaila Mojsejeviče Botvinnika, později přezdívaného „patriarcha sovětského šachu“. Předkládaná práce popisuje jeho cestu k titulu mistra světa lemovanou podporou takových osobností, jako byl prokurátor Krylenko, ale také častými spory s ÚV KSSS i šachovými funkcionáři. Čtenář se v ní například dozví, co znamenal „formalismus v šachové skladbě“ nebo jak se údajně liší „židovský a árijský šach“. A také to, že Botvinnik využíval své nezpochybnitelné autority nejen k vlastnímu prospěchu, ale i k neúspěšné snaze ovlivnit politické a ekonomické směřování své země.

Vrcholoví šachisté a sovětská společnost – případ Michaila Botvinnika

Autor: Barbora Umancová
Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 155 x 220 mm
Doporučená cena: 149 Kč
Vydáno: 10/2012
ISBN: 978-80-7363-407-0
Vydání: první

Více informací o knize najdete zde.

 

Pavel Dvořák: Evropský valčík pod rakouskou taktovkou? Analýza rakouského předsednictví v Radě EU v letech 1998 a 2006

Rakousko se v letech 1998 a 2006 ujalo předsednictví v Radě Evropské unie, které pro daný stát představuje zátěžovou zkoušku hned na několika úrovních. Konkrétně se jedná o test integrační zralosti, evropské politiky, diplomatických schopností a personálních (úřednických) a organizačních kapacit daného státu. Zatímco v roce 1998 převzalo Rakousko předsednictví pouhého tři a půl roku po svém vstupu do Evropské unie, tedy v pozici spíše nezkušeného a evropskými politikami neprotřelého členského státu, tak v roce 2006 již mohlo těžit ze zkušeností nabytých během desetiletého členství v Unii a předsednictví v Radě v roce 1998. Odpověď na otázku, jak si v tomto kontextu vedlo, a to jako neutrální evropský stát spíše menší rozlohy, který je znám rezervovanějším postojem k rozšiřovací unijní politice, zásadní to otázce integračního procesu během obou let, a současně slabší veřejnou podporu k členství v Unii, je hlavním záměrem předložené publikace.

Evropský valčík pod rakouskou taktovkou? Analýza rakouského předsednictví v Radě EU v letech 1998 a 2006

Autor: Pavel Dvořák
Počet stran: 154
Vazba: brožovaná
Formát: 155 x 220 mm
Doporučená cena: 175 Kč
Vydáno: 10/2012
ISBN: 978-80-7363-405-6
Vydání: první

Více informací o knize najdete zde.

 

Konstantinos Tsivos: Řecká emigrace v Československu (1948-1968) – Od jednoho rozštěpení ke druhému

Předkládaná historická studie seznamuje českého čtenáře s dosud málo probádanou problematikou – se vznikem a zformováním řecké emigrace v Československu. Soustřeďuje se především na sledování politického života emigrace, jež byla úzce spjata s Komunistickou stranou Řecka. Zvláštní důraz je pak v publikaci kladen na otázku zformování identity emigrantů v souvislosti s dopady dvou rozštěpení řeckých komunistů v době destalinizace a následně v době Pražského jara. Jednotlivá témata, např. otázka repatriace řeckých emigrantů, jsou přitom zkoumána v politické a socio-kulturní rovině v kontextu politického vývoje v Řecku a v Československu.

Řecká emigrace v Československu (1948-1968) – Od jednoho rozštěpení ke druhému

Autor: Konstantinos Tsivos
Počet stran: 278
Vazba: brožovaná
Formát: 155 x 220 mm
Doporučená cena: 298 Kč
Vydáno: 10/2012
ISBN: 978-80-7363-404-9
Vydání: první

Více informací o knize najdete zde.

 

Všechny tituly vyšly v nakladatelství Dokořán, ve spolupráci s UK FSV.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVrcholoví šachisté a sovětská společnost - případ Michaila Botvinnika

Umancová, Barbora

Dokořán, 2012

zobrazit info o knizeEvropský valčík pod rakouskou taktovkou? Analýza rakouského předsednictví v Radě EU v letech 1998 a 2006

Dvořák, Pavel

Dokořán, 2012

zobrazit info o knizeŘecká emigrace v Československu (1948-1968) - Od jednoho rozštěpení ke druhému

Tsivos, Konstantinos

Dokořán, 2012

Napsat komentář