Mrtvoly v sousedství

Oxford_City_Birdseye
Když se žena po rozchodu s přítelem vrátí do svého domu, nejvíce touží po klidu. Obzvláště pokud je spisovatelka a nakladatel žádá další román. Ale co dělat, když sousedé začnou umírat za podezřelých okolností?

Pokud vás zajímá, jak se s tím vypořádá mladá a elegantní Kate Ivoryová, musíte zvolit za svého společníka knihu Veronicy Stalwoodové z cyklu Oxfordské zločiny s názvem Zlá hra. Veronica Stalwoodová (*1939) není českému čtenáři neznámá. Z již zmíněného seriálu totiž u nás vyšlo osm dílů a tento je devátý v řadě.

Kate Ivoryová je autorka píšící historické romány, která si nehraje na amatérského detektiva, ale díky svému pozorovacímu talentu se jím stává proti své vůli. Na počátku románu Zlá hra se Kate vrací z dovolené po delší době do svého domu. Rozešla se s přítelem a tak se chce odpoutat od své osobní minulosti a psát nový román. Nicméně zjišťuje, že má smůlu. Noví sousedé, s nimiž se seznámila po příletu ze zahraničí, jsou sice milí, ale přespříliš aktivní, a hlavně hluční. Pokud se chce soustředit na práci, musí to vyřešit špunty do uší. A tak se stane, že nic neslyší, ani když dojde k zastřelení dynamických staroušků před jejich domem. Dvojnásobná vražda, která absolutně postrádá motiv, a vyděšený soused Jeremy Wells, pracující jako lektor na jedné z menších oxfordských kolejích Bartlemas, který ji žádá o pomoc, to jí zrovna moc pohody na tvorbu neskýtá. Podezřelé chování těch, jež potkává, tajemné poselství, které Jeremyho dovedlo k nezákonnému jednání a posléze ho stálo život, vede Kate k přemýšlení a hledání odpovědí na vyvstávající otázky. A když i na ni samotnou zaútočí nájemný vrah, je jasné, že s tím, co ví, musí na policii. Těm, kteří se ji pokusili zabít, totiž určitě nestačí, že ji vyděsili, a její život je stále v ohrožení.

Román je situován do atraktivního prostředí, autorce důvěrně známého, protože žije v blízkosti Oxfordu. Hlavní hrdinka je zřejmě její alter ego, tedy jakési druhé já, do něhož se promítá. Prostřednictvím Kate čtenářům ukazuje tvůrčí hledání, provádí známým prostředím tiskárny a kdo ví, možná si díky ní plní i své tajné touhy po dobrodružství.

Silnou stránkou Zlé hry jsou především rozhovory, které nepostrádají tak typický anglický humor. Ale nemohu říci, že by popis prostředí či líčení akcí nějak pokulhávalo. Věnuje mu však jen tolik pozornosti, aby děj neztratil tempo a udržel čtenáře napjatého. Poslední dobou potkávám často knihy, které mají slabší a dlouhý úvod. To ovšem není případ románu Veronicy Stalwoodové. Ta mě nutila přemýšlet o záhadě již od prvního řádku. Konec případu, který zasahoval až do nejbohatších sfér, je nám velice blízký, dalo by říci „český“. Z toho mi plyne, že ani v jiných státech není jednoduché ulovit tzv. „velkou rybu“.

Pokud tedy máte chuť nasát něco z oxfordské atmosféry, spojené s napínavým pátráním po záhadné zločinecké chobotnici, pak je tu pro vás letošní novinka z nakladatelství MOBA.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlá hra
Oxfordské zločiny

Stallwood, Veronica

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář