Strašidelné setkání v Barvičovi

68_Strasidelne1
Vytřeštěné oči, okousané nehty a rozklepané tělíčko schované pod peřinou, nejlépe máminou. Tak nějak by mohlo dopadnout čtení strašidelných příběhů před spaním. Ale během slunného odpoledne, to je jiná.

Rodiče svým dětem čtou před spaním pohádky, které jim mají navodit příjemné usínání. Dalo by se polemizovat nad tím, nakolik tuto funkci splní lidožroutská čarodějnice či vlk vykuchaný zaživa. Ale což – klasické pohádky jsou nesmrtelné a mnohému ani nepřijde, že by z nich děti mohly mít těžké myšlenky.

A jsou-li děti zvyklé na takovéto pohádky, jistě je nerozruší ani Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky z pera Jiřího Žáčka (vydalo je nakladatelství Slovart minulý rok). Zoceleni Červenou karkulkou či Honzou, jenž nelítostně utíná jednu dračí hlavu za druhou, se mohou s chutí ponořit do lehce děsivé četby, kterou umocňují působivé ilustrace Adolfa Borna.

Hrůzostrašné pohádky jsou další z knih, které se staly tématem pravidelného úterního Klubu moudré sovy knihkupectví Barvič a Novotný. Tentokrát byl určen všem odvážlivcům od pěti let.

Hned na úvod přišel „těžký kalibr“ – pohádka Parádnice Sally. Vypráví o marnotratné holčičce, která se o své věci nestará a kvůli lhaní mamince ji odnese čert. Žádný dobrý konec. A samotný závěr příběhu je napsán tak, že z toho běhá mráz po zádech.

Po dočtení tedy muselo přijít rozptýlení, aby se děti moc nebály. Protože v pohádce o parádivé Sally sehrála důležitou roli ztracená rukavička, je logické, že následné tvoření bylo touto částí příběhu inspirováno. Děti si na papír obkreslily obě své ruce jako základ pro budoucí rukavičky, podle čáry vystřihly a nakonec co nejpestřeji, nejzajímavěji vyzdobily. Musely být přece parádní, stejně jako Sallyiny rukavičky! Organizátorka Klubu moudré sovy poté rukavičky dvakrát poschovávala a děti je musely, stejně jako Sally, hledat. Na rozdíl od Sally byli všechni malí hledači úspěšní, a to i při druhém pátrání, které bylo složitější. Rukavičky byly totiž schovány do knih a k jejich nalezení musely děti dle poskytnutých indícií vypátrat tu správnou knihu.

Druhou pohádkou byl Čarodějův učeň. Věřím, že není třeba s dějem seznamovat, vždyť je to jedna z klasických pohádek. A stejně jako u Sally, i zde následné tvoření vycházelo z dominantního prvku příběhu – přeměny v havrana. Děti měly obkreslit na průhledný papír obrys havrana a domalovat ho tak, aby vypadal jako zlý černokněžník.

I když tématem byly hrůzostrašné pohádky, nikdo se nebál, žádný pláč se nekonal. Jako obvykle vše probíhalo v příjemné, uvolněné atmosféře a děti se domů rozcházely s úsměvem na rtech.

A jaké další knihy v Klubu v říjnu představí?

    • 16. října – Polní žínka Evelínka

Půvabnou, lehounkou Evelínku mají rádi všichni – polní zvířátka, ptáčci i děti. Však jim také pomáhá, seč jí síly stačí – zachraňuje lasičku, zouvá křepelátka a učí zajíce hrát polku… Ze všech nejvíc ovšem učarovala Francínkovi. Milovat polní žínku však dá obyčejnému smrtelníkovi pořádně zabrat! Z nového vydání příběhů dýchne na malé i velké čtenáře laskavý svět českých pohádek.
Klub je určen pro děti od 5 let a začíná v 16 hodin v knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici.

      • 23. října – Kouzelná baterka

Franta touží po pejskovi. Pejsek doma však nepřichází v úvahu! Naštěstí dostane od kouzelného dědečka baterku, která světlem ”oživuje” úplně obyčejné věci. Třeba odhozené plastové láhve, jehličí, klacky, tkaničky nebo špačky cigaret. Jenže to není jen tak! O oživlé ”něco” by se měl Franta umět postarat.
Klub je určen pro děti od 7 let a začíná v 16 hodin v knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici.

Doporučení:
Share

Napsat komentář