Vesnický učitel s mimořádným talentem

Brno,_hlavní_nádraží_a_tramvaje
Měl tři mladší bratry a s jedním z nich vytvořil neobyčejně silnou uměleckou dvojici, která během svého působení výrazně pozdvihla úroveň moravské literatury.

Alois Mrštík se narodil 14. října 1861 v Jimramově, rodina se však o pár let později přestěhovala do Ostrovačic u Brna, aby on a jeho bratři mohli chodit do školy v Brně. Alois zde vystudoval reálku a učitelský ústav. Učil poté v několika jihomoravských obcích, natrvalo se v roce 1889 usadil ve vesnici Diváky, kde působil jako správce školy. Zasadil se také o založení místní knihovny a o to, aby obec kulturně vzkvétala. Na návštěvy často zval nejrůznější umělce, mezi nimi i Leoše Janáčka.

Jeho prvním literárním pokusem byla sbírka povídek Dobré duše (1893), po němž zanedlouho následovalo pravděpodobně nejznámější Mrštíkovo dílo Maryša (1894). Inspirací Aloisovi byla žena, kterou poznal během svého učitelského působení a která se – podobně jako Maryša – z rozumu provdala za výrazně staršího muže, na rozdíl od dramatické hrdinky s ním však měla několik dětí a manželství trvalo mnoho let.

Maryša byla také první dílem, na kterém Alois spolupracoval s bratrem Vilémem. Byl to podle všeho právě Vilémův nápad zpracovat námět jako drama. Alois prosazoval román. Vzhledem k úspěchu hry se bratři rozhodli spolupracovat i nadále a vytvořili povídkový soubor Bavlnkovy ženy a jiné povídky (1897).

Po přelomu století se Alois věnoval práci na rozsáhlém románovém cyklu Rok na vsi (1903–1904), v němž mapuje život v drobné moravské vesnici. Ukazuje, jak se život proměňuje se střídáním ročních období, sleduje církevní svátky, zemědělskou činnost a tradice, pozornost však věnuje také osudům jednotlivých vesničanů a jejich vlastnostem. Prezentuje zde rovněž své politické a ekonomické názory. Přestože na devítidílné románové kronice začal pracovat sám, v průběhu tvoření se k němu opět přidal bratr Vilém, který dílo především ke konci výrazně obohatil.

V dalších letech Alois napsal ještě několik méně významných souborů povídek, například Hore Váhom (1919) nebo Nit stříbrná (1926).

Po celý život přispíval do novin a časopisů hlavně obrozeneckého zaměření, jako byly Národní noviny nebo Národní listy, podílel se rovněž na vzniku almanachu Máj a chodu kosmopolitně orientovaného časopisu Lumír.

V roce 1925 propukla v Divákách, kde Alois bydlel, tyfová epidemie způsobená znečištěním vody v obecní studni. Alois se nemocí nakazil, byl převezen do Brna a 24. února 1925 zde také zemřel. Zájem o jeho dílo však neustal a také dnes jeho Maryšu inscenuje několik věhlasných divadel a jeho prózy slouží jako svědectví o společnosti druhé poloviny 19. století.

Zdroje: spisovatele.cz, encyklopedie.brna.cz, cesky-jazyk.cz

Foto: en.wikipedia.org, autor: neznámý, Wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář