Když se matematika stává detektivkou

610
Svět má tři Mekky komiksu: frankofonní, japonskou a americkou.Přesto se čas od času objeví komiksové překvapení z jiné země. To je případ řeckého titulu LOGIKOMIKS.

Tento neobvyklý grafický román pojednává o prvním období života filozofa Bertranda Russella a o jeho vášnivém hledání pravdy. Pronásledován tajemstvím své rodiny a neschopen ovládnout svou mladickou náruživost, propadá Russell posedlosti prometheovským úsilím: chce položit logické základy pro veškerou matematiku.
Během jeho strastiplné pouti za absolutní pravdou se Russellovy cesty kříží s cestami legendárních myslitelů, jako jsou Gottlob Frege, David Hilbert a Kurt Gödel, a jeho vášnivým studentem se stává velký Ludwig Wittgenstein. Ale cíl jeho původní pouti mu stále uniká. Russell se k němu však vytrvale upíná, v časech lásky i nenávisti, války i míru, dokonce i když hrozí pohltit jak jeho kariéru, tak jeho soukromý život, aby ho nakonec dovedl na samý práh šílenství.
V jádru je Logikomiks příběhem o konfliktu mezi ideální racionalitou a beznadějně nedokonalým předivem skutečnosti.
Komiks z pera matematika, spisovatele a filmového režiséra Apostolose Doxiadise a profesora infomatiky na univerzitě v Berkeley Christose Papadimitrioua se stal po svém anglickém vydání senzací. Po řadu týdnů byl na prvním místě komiksových bestsellerů listu New York Times a prosadil se i do první desítky nejprodávanějších knih vůbec v USA a Velké Británii. Dosud byl přeložen do více než 20 jazyků.

LOGIKOMIKS-Hledání absolutní pravdy

Autoři: Apostolos Doxiadis, Christos H. Papadimitriou, Alecos Papadatos, Annie Di Donna

Formát: 170 x 237 mm

Počet stran: 336 stran

Vazba: brožovaná s klopami

Cena: 699 Kč

Rok vydání: září 2012

Překlad: Jaroslav Peregrin

ISBN 978-80-7363-401-8

Celobarevnou knihu Logikomiks vydalo nakladatelství Dokořán

 

O autorech

Apostolos Doxiadis  z matematiky udělal fascinující vyprávění již ve svém mezinárodním bestselleru Strýček Petros a Goldbachova domněnka. Vedle své oceňované práce v oblasti filmu a divadla je průkopníkem studia interakce mezi matematikou a narativitou.

Christos Papadimitriou je profesorem informatiky na University of California v Berkeley. Za svou převratnou práci ve výpočetní složitosti a algoritmické teorii her získal radu mezinárodních ocenění. Christos je také autorem knihy Turing: román o výpočtech.

Alecos Papadatos pracoval pres dvacet let jako filmový animátor ve Francii a Řecku, od roku 1997 je karikaturistou největšího athénského deníku To Vima. Žije v Athénách se svou ženou Annie Di Donna a dvěma dětmi.

Annie di Donna vystudovala výtvarné umění a malířství ve Francii a pracovala jako animátorka na mnoha projektech, včetně filmu Babor a Tintin. Od roku 1991 vede se svým mužem Alecosem Papadatosem vlastní animátorské studio.

 

Zdroje: http://www.dokoran.cz/recenze/1348483010.pdf

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLogikomiks
Hledání absolutní pravdy

Doxiadis, Apostolos - Papadimitriou, Christos H. - Papadatos, Alecos - Di Donna, Annie

Dokořán, 2012

Napsat komentář