Pověsti pro malé čtenáře

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hledáte pro děti naučnou knížku, která by jim připomínala pohádky a zároveň je něčemu naučila? Nevíte, jak jim přiblížit stavbu Karlova mostu nebo pověst o Blanických rytířích? Naštěstí vyšla knižní novinka, která může být vaším vynikajícím pomocníkem!

Většina z nás zná Staré pověsti české jako jeden z titulů povinné četby na základní škole. S pověstmi se setkávají žáci ve škole dodnes. Jelikož mám doma také školáka, lámala jsem si hlavu s tím, jak mu co nejatraktivněji přiblížit tento žánr. Pomohla mi útlá knížka Staré pověsti české od Jany Eislerové, jejíž dotisk prvního vydání vyšel v roce 2012 v nakladatelství Fragment. Náleží do edice knih Prvního čtení s poučením.

Publikace není nijak rozsáhlá, nevzbuzuje tedy dojem tlusté knihy, kterou děti nikdy nedočtou do konce. I přes tento fakt se na čtyřiceti pěti stranách seznámíte s jednadvaceti nejznámějšími pověstmi. Mezi ty, které vešly do povědomí snad všech bych jmenovala pověst O praotci Čechovi, Libuše a Přemysl, O králi Ječmínkovi, Silák Bivoj, O Daliborovi z Kozojed, Břetislav a Jitka, Kouzelník Žito, Krok a jeho dcery, Karlův most a nechybí ani vyprávění o tom, Jak propast Macocha dostala své jméno. Všechny pověsti jsou napsány tak, aby jim porozuměly i mladší děti.

Nejkouzelnější na knize jsou ilustrace Antonína Šplíchala, které dodávají každé pověsti na přitažlivosti. Pomáhají dětem, aby si snáze zapamatovaly jejich obsah. Nádherně dotvářejí děj a musím přiznat, že si je budu spojovat s textem už napořád. U každé pověsti najdete hned několik obrázků, většinou dva až tři. Nejvíc se mi líbil Silák Bivoj, který je ztvárněn s kancem na zádech. Tento obrázek je také na obálce knihy. Praotce Čecha zase navždy uvidím, jak sedí na koni, a za ním se táhne dlouhá kolona lidí, kteří mají věci naložené na vozech tažených volskými spřeženími.

Na konci publikace je obsah. Není abecedně seřazen, je však také ilustrován. U každého názvu je vtipný obrázek – například u pověsti O Karlu IV. je hlava krále s korunou.

Pověsti jsou převyprávěny pro nejmladší čtenáře. Kniha je určena dětem od šesti let. Doporučila bych ji školákům na prvním stupni základní školy. Mladším dětem by mohli pověsti předčítat jako pohádku rodiče, ale bylo by nutné některé termíny vysvětlovat. Písmo je dostatečně velké i pro začínající čtenáře. Myslím, že kniha může obohatit knihovničku každého malého školáka.

Ukázka z knihy – z pověsti O Karlu IV.

Nad hladinou řeky Berounky nechal Karel IV. vybudovat mohutný nedobytný hrad Karlštejn. Měly tam být bezpečně uloženy korunovační klenoty Svaté říše římské a svatováclavská česká koruna. Ve věži hradu se nachází kaple Svatého kříže, jejíž stěny jsou vyzdobeny drahokamy, zlatem a krásnými obrazy. Na Karlštejn jezdil král tehdy, když ho trápily panovnické starosti a potřeboval si odpočinout. (str. 29)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStaré pověsti české – pro děti

Eislerová, Jana

Fragment, 2009

Napsat komentář