Co se ukrývá za záclonou?

Peta a kostlivec
Malé děti mívají často strach – z neznámého prostředí, z hluku, ze tmy, ze strašidel a z bůhvíčeho ještě. Péťa má strach také. Jak se s ním vypořádá, a zda ho přizná svému nejlepšímu kamarádovi, to se dočtete v malé tenké knížce pro děti.

Každé dítě má jistě nějaké kamarády – z pískoviště, ze školky, později ze školy. Některé děti by rády trávily s kamarády co nejvíce volného času. Možná právě proto necháváte někdy svou ratolest u spolužáka za odměnu i přespat. Hlavní postava Péťa může přenocovat u kamaráda Eliáše. Ještě nikdy ale u žádného nespal. Jak si kluci užijí společný večer, na jaký film se budou dívat, co jim připraví Eliášův tatínek k večeři, jestli zvládne Péťa bez problémů přespat v novém prostředí a co se v noci všechno stane, to se dočtete, pokud dětem pořídíte knižní novinku Péťa a kostlivec. Autorkou je Eva Brenckertová.

Samotný děj knížky je velmi jednoduchý a po přečtení knihy dětem mě napadá jediná myšlenka – Méně někdy znamená více. V krátkém příběhu děti poznávají prostředí, situace i pocity, s nimiž se možná již samy setkaly. Myslím, že příběh se odehrává tak, jak by ve skutečnosti mohl opravdu proběhnout. A tím je dětem blízký, možná v něm nacházejí samy sebe. Je jim důvěrně známá stavebnice Lego, ze které kluci staví raketu, i upražený popcorn .

Text knihy je natištěn pouze na šestnácti stranách. Je prokládán vtipnými obrázky, které souvisejí s dějem. Ilustrovala je Matilda Salménová. Mám ale výhradu k podkladu, na němž je text vytištěn. Většina textu je napsána černým písmem na bílém podkladu, což je v pořádku. Několik stránek je ale barevných, a navíc do textu zasahuje obrázek, což působí na začínající čtenáře přinejmenším rušivě. Na jedné dvoustraně je dokonce znázorněn letící popcorn formou čar, které vedou přes písmenka, a to je velmi nevhodné. Písmo je větší velikosti, kromě výše zmíněných nedostatků je vhodné jako první čtení pro prvňáky a druháky. Menším dětem mohou příběh předčítat rodiče, mé děti velmi bavil. Už má své místečko v knihovně.

Publikaci bych doporučila dětem předškolního a mladšího školního věku. Je určena dětem od pěti let. Vydalo ji nakladatelství Albatros v Praze roku 2012.

Ukázka z knihy

„Nechcete si dát popcorn?“ zeptá se ještě Eliášův táta.

„Ano!“ vykřiknou jednohlasně Eliáš s Péťou.

Po chvíli to na sporáku prská, praská a puká.

V hrnci poskakuje kukuřice a naráží do pokličky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePéťa a kostlivec

Brenckertová, Eva

Albatros, 2012

Napsat komentář