Animovaný mišmaš

simpson
Co se stane, když se v příběhu spojí hrdinové dvou rozdílných světů? Může to být katastrofa, ale i velká zábava. Připojte se k velké dobrodružné cestě, jejíž cíl je v nedohlednu.

Dva velké seriály, které ovládly televizní zábavu, se spojily v jednom velkém komiksu, aby vám přinesly obrovskou porci zábavy. Kdo by neznal žlutou rodinu, jež bydlí ve smyšleném městečku jménem Springfield? Ano, řeč je o legendárních Simpsonových. Aby té ztřeštěnosti nebylo málo, přidají se k nim hrdinové z dalšího animovaného seriálu s názvem Futurama.
Když se spojí nespojitelné, společně zažijí neskutečné dobrodružství. Dva světy, jež se neměly nikdy setkat, se najednou potýkají s velkým problémem.

Karikaturista Matt Groening je otcem těchto dvou seriálů. Za oba své počiny získal cenu Emmy. Dílo, které tentokrát vytvořil, se jmenuje Simpsonovi / Futurama: Popletená patálie, a vydalo ji nakladatelství Jota v srpnu roku 2012. Na komiks je poměrně dlouhý – celých 208 stran, ale myslím si, že v tomto případě je to jen ku prospěchu věci.

Kniha kromě hlavního příběhu obsahuje přehled komiksové grafiky, grafické návrhy postav a také exkluzivní plakáty od předních talentů jako jsou Alex Ross, Sergio Aragonés, Geof Darrow, Kyle Baker, Peter Kuper a Bernie Wrightson a další. Jako velký bonus obsahuje kniha reprint komiksu Simpsonovi I. z devadesátých let.

Simpsonovi pohltí svět Nového New Yorku. Nebo je to naopak? Hrdinové z Futuramy obsadí Springfield?! Nevím jak, ale vše se promíchá dokonale dohromady, a člověk má najednou pocit, že to tak má i být. Hrdinové se navzájem poznávají a dobře se u toho baví.

Příběh začíná ve Springieldu, ve chvíli, kdy se rozhoduje o novém starostovi. Celé město je na náměstí před radnicí a čeká, jak volby dopadnou. V tu chvíli se do příběhu dostanou hrdinové z Futuramy. Jak se tam ale dostali a co je čeká při cestě zpět do vlastního příběhu? To vám neprozradím. Ale můžu vám zaručit, že se budete královsky bavit.

Když se totiž spojí charaktery takového kalibru jako jsou Homer, úzkostlivá Marge, drzý Bart či velice chytrá Liza s ukecaným poslíčkem Fryem, poměrně zlým robotem Benderem a mutantkou Leelou, vznikne tak šílený mix, že vám může jít chvílemi až hlava kolem.

Doporučuji tuto knihu. Je oddechová a velice vtipná. Rozhodně není žádnou překážkou, když čtenář některý ze seriálů nezná. Osobně znám Simpsonovi, ale Futuramu už moc ne. Nepřišlo mi ale, že by to bylo na škodu. Za chvíli jsem už podle dialogů poznala, jaké povahové vlastnosti hlavní hrdinové mají, a začetla se do dobře zpracovaného vyprávění.

Vytvořit dobrý komiks není zase tak lehké, jak se na první pohled může zdát, ale autor se tohoto úkolu zhostil na jedničku, a já mohu jen jediné: chválit a chválit.

Zajisté však dílo nejvíce ocení skalní fanoušci těchto seriálů. Chápu, že budou muset vyměnit pohyblivé obrázky v televizi za psanou formu příběhu, ale skromně si myslím, že jakmile se začtou, nebudou chtít knihu opustit, dokud se nedostanou až na samý konec. A ten, dle mého názoru, přijde až příliš rychle.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSimpsonovi / Futurama: Propletená lapálie

Groening, Matt

Jota, 2012

Napsat komentář