Když se potká myš s krtkem…

mys-a-krtek-dobri-sousede
Tak z toho může být pěkná mela. Nebo ne? Pojďte se o tom přesvědčit do nové pohádkové knížky.


Půvabnou pohádku pro malé děti s názvem Myš a Krtek, dobří sousedé vydalo koncem srpna nakladatelství Albatros v edici První čtení. Její autor Wong Herbert Yee je českému čtenáři zcela neznámým pojmem. Tedy alespoň prozatím. Jde o zajímavého amerického spisovatele a ilustrátora. Pochází z Detroitu a ve své zemi je znám právě jako tvůrce příběhů o Myši a Krtkovi s originálními veselými obrázky. Zvířátka rád obléká do lidských šatů a stejně tak je nechává uvažovat. Za jedno z řady vyprávění dokonce obdržel cenu Theodora Seusse Geisela za rok 2010, tzv. Geisel Award, což je literární ocenění, které udílí Americká knižní asociace tvůrcům nejlepších knih pro začínající čtenáře.

Myška bydlí ve starém dubu a v díře pod ní žije pan Krtek. Oba mají rádi pořádek, ale každý z nich to dělá po svém. Když Myš večer zametá svůj domeček, padá smetí i do uklizeného příbytku pana Krtka. Ten se jednoho dne rozzlobí a zaklepe na dveře bytu o patro výš. Hrozí z toho velká rozepře, ale ti dva si s problémem poradí po svém, a stanou se nejen dobrými sousedy, ale i kamarády. Spolu zažijí hodně dobrodružství, která je jen přesvědčí o tom, že dělat věci společně se vyplácí.

Ve čtyřech krátkých kapitolách autor bez jakéhokoliv moralizování ukazuje dětem, že i různí tvorečkové, kteří mají rádi odlišné věci, spolu mohou dobře vycházet. Stačí druhého pochopit a ctít jeho jinakost, tak jako se to povedlo Myšce a Krtkovi. Tolerance různých názorů, barev pleti, životních postojů je hlavní nitkou, která prochází příhodami dvou maličkých stvoření.

Protože Wong Herbert Yee je zároveň i ilustrátorem svých knih, tak vás jistě nepřekvapí, že je zde i velké množství ilustrací. Věrně odráží text, interpretují představu autora a skýtají i pobavení malým čtenářům.

Text je srozumitelný a lze ho předčítat i těm, kteří mají do školy ještě daleko. Dostatek obrázků pozitivně přispěje k udržení pozornosti dítěte a myslím, že již při druhém čtení podle nich příhodu odvypráví snadno samo. A ty, které se už učí číst, najdou v publikaci dostatečně velká písmena a zajímavá dobrodružství, která je u četby udrží až do konce. Na každé nevelké stránce je minimálně jedna kresba, některé jich mají i více a připomínají tak stále oblíbené Pohádky a obrázky V. Sutějeva.

Za sebe mohu pohádkovou knihu Myš a Krtek, dobří sousedé doporučit. Rozhodně neuděláte chybu, když ji pořídíte svým ratolestem. Budou nadšeni jednoduchými příběhy i milými ilustracemi. Snad se tedy dočkáme překladu i dalších dobrodružství Myšky a Krtka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMyš a krtek, dobří sousedé

Yee Wong, Herbert

Albatros, 2012

Napsat komentář