Příručka pro Dračího jezdce

Eragon -Průvodce po Alagaësii
Pokud jste při čtení některého dílu z tetralogie Odkazu dračích jezdců toužili navštívit Alagaësii, poznat národy, které tuto kouzelnou zemi obývají, a alespoň na chvíli se stát Dračím jezdcem, pak je tato kniha určena právě vám.

Americký spisovatel Christopher Paolini vytvořil publikaci Eragon – Průvodce po Alagaësii pro své fanoušky, aby jim ukrátil čas při čekání na závěrečný díl celé tetralogie a aby jim blíže ukázal svět, který vytvořil. S tímto pozoruhodným dílem mu pomáhali čtyři vynikající ilustrátoři, Fred Gambino, Larry McDougal, Ian Miller a David Wyatt. Každý z umělců zachytil Alagaësii podle svých vlastních představ, díky tomu ji můžeme vidět hned ze čtyř odlišných pohledů. Knihu, která nesmí chybět žádnému milovníkovi příběhu Dračího jezdce Eragona, u nás v roce 2010 vydalo nakladatelství Fragment.

Hned na první pohled vás zaujme nevšední obálka, jež je pokrytá šupinami dračice Safiry. Rohy zdobené motivem zlatého kování s rytinami navozují pocit, že v rukou držíte velmi starý a vzácný svazek. Nelze opomenout ani dva rudé kamínky zdobící titulní ilustraci.

Kniha je napsaná jako Eragonova příručka pro nového Dračího jezdce.  Můžete si v ní prohlédnout podrobnou mapu Alagaësie, seznámit se se zvířaty a národy, které ji obývají, odhalíte tajemství Eldunarí, a nechybí zde ani část věnovaná dějinám země, jež vám pomůže pochopit, jak se Galbatorix dostal k moci.

Vaším učitelem a průvodcem nebude nikdo jiný než samotný Dračí jezdec Eragon. Kromě toho, že vás zavede na místa, která navštívil během svých cest, podělí se s vámi i o své zkušenosti s národy obývající Alagaësii.

Právě národům se Paolini věnuje nejvíce. Seznámíte se s jejich tradicemi, naučí vás několik základních vět v příslušném jazyce, prozradí vám, jakými zbraněmi se mohou pyšnit, navštívíte jejich největší města, abyste poznali typickou architekturu, a přiblíží vám i jejich zájmy.

Přestože je v knize dáno více prostoru obrázkům než textu, dozvíte se spoustu informací. Pro ty z vás, kteří jste četli první tři díly Odkazu dračích jezdců, bude však většina údajů spíše opakováním a ucelováním si znalostí o Alagaësii.

Nejzajímavějším prvkem publikace jsou kromě nádherných ilustrací její doplňky. Najdete zde například dračí věštecké kůstky, okvětní lístek z Ellesméry, kousek kožešiny Feldûnosta a elfské látky Lámarae nebo prach z hvězdného safíru zvaného Isidar Mithrim. Za zmínku stojí i rozkládací části, které jsou věnovány pojmům z Paoliniho tetralogie.

Celkově není publikaci Eragon – Průvodce po Alagaësii  co vytknout. Jelikož je přehledně rozdělená do několika částí, snadno se v ní budete orientovat a jistě vás zaujme i po vizuální stránce, jež je více než zdařilá. Tuto příručku bych spíše doporučila fanouškovi tetralogie o Dračím jezdci Eragonovi, přesto svým líbivým zpracováním může zaujmout i čtenáře, který se setkává s Alagaësií poprvé. Každopádně se jedná o knihu, jež bude ozdobou vaší knihovny.

Ukázka z knihy

Draci nemají žádné počátky, pokud nespočívají ve stvoření samotné Alagaësie. Oni, trpaslíci a pár dalších jsou skutečnými obyvateli této země, neboť tu žili přede všemi ostatními, silní a hrdí ve své nespoutané kráse. Draci mají nejrůznější barvy a jejich šupiny září jako drahokamy; když jich letí několik najednou, působí prý jako živoucí duha, neustále proměnlivá a třpytivá. Dospělí draci jsou větší než jeskynní medvěd, mají rozpětí křídel nejméně sto stop a nikdy nepřestávají růst. Ve věku asi pěti nebo šesti měsíců získávají schopnost chrlit oheň, a čím jsou starší, tím déle dokážou udržet proud plamene. (str. 14)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEragon – Průvodce po Alagaësii

Paolini, Christopher

Fragment, 2010

Napsat komentář