Potěší, pobaví i poučí

pes
Fejetony musí mít rád každý. Pobavíte se u nich a občas se dozvíte něco o životě jejich tvůrců. Novinářka Radka Kvačková má také vskutku pestrý život plný komických situací.

Knihu Představte si, že je pes spisovatelky a novinářky Radky Kvačkové vydalo nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media v roce 2012.

Čtyřicet šest vtipně psaných fejetonů má za následek, že sto devadesát šest stran přečtete jedním dechem. Autorka vám například prozradí, že potřebuje někoho, aby jí naslouchal (stačilo by jen ucho), jak přišla ke kočce, které raději nedala jméno, aby jí a její rodině nepřirostla moc k srdci nebo jak si poradila s „přitroublými“ vtipy svých synů. U mnoha fejetonů se možná i poučíte, u jiných zjistíte, že jste na tom podobně – třeba s vyplňováním daňového přiznání. Téměř každý fejeton je také doplněn o černobílou komiksovou kresbu s komentářem. Avšak nutno podotknout, že ne u všech se zasmějete. Jde spíše o jakýsi doplněk knihy, než o další možnost, jak se pobavit.

Bude-li se vám některý z fejetonů zdát povědomý, je možné, že jste ho již četli v magazínu OnaDnes. Jiné jsou naopak zcela nové, a některé dokonce i pětadvacet let staré. Ovšem žádný neztrácí na aktuálnosti. Protože fejetony bývají krátké, musejí mít spád a nejlépe vtipnou závěrečnou pointu. A to v případě Radky Kvačkové mají všechny. Některé víc, některé míň. Zkušenost v oboru a vybroušený styl jsou ale patrné od prvního do posledního příběhu. Však to není první sbírka autorčiných fejetonů. V roce 1990 vyšla kniha Něco mezi tím, o dvanáct let později další sbírka Povodeň a já a v roce 2008 se na pulty českých knihkupectví dostala zatím neúspěšnější, nazvaná Očima tchyně.

Z knihy Představte si, že je pes se dokonce dozvíte i něco málo o manželovi samotné autorky. Možná se vám po bližším seznámení s jeho osobou bude zdát, že život s ním není žádný med. Miluje mytí nádobí, což by nebylo nikterak ke škodě, kdyby ho umýval, když je potřeba. Svou manželku pozoruje i při pečení nebo vaření a udílí rady, jak zacházet s všude poletujícími drobky. A jako typický muž klade nesmyslné otázky. Jako ve chvíli, kdy autorce vypadne z ruky lahev s octem a její muž praví: „Proč to děláš?“ Těžká odpověď na tak nelogickou tázací větu… Proč lahve s octem omylem vyklouzávají z ruky? A takových otázek kladou naše drahé polovičky bezpočet. Ovšem autorka nad jednou z nich vyzraje. Nad jakou? To už si musíte přečíst sami…

Přestože lze usuzovat, že jde o typické čtení pro ženy, není tomu tak. Pobavit se mohou i muži a aspoň přijdou na to, že mytí nádobí, uklízení a vymýšlení „zlepšováků“ je vlastně náramná zábava.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePředstavte si, že je pes

Kvačková, Radka

Motto, 2012

Napsat komentář