Básník temnoty a hrůzy

405px-Paul_Gustave_Dore_Raven14
Byl vysoce inteligentní a vydobyl si mezinárodní slávu. Jeho život však v mnohém připomínal jeho díla: otec byl alkoholik, sestra se narodila s mentálním postižením, blízcí mu tragicky umírali a on sám propadal záchvatům hněvu a depresím, které utápěl v alkoholu a drogách.

Edgar Allan Poe se narodil 19. ledna 1809 v Bostonu. Ještě než mu byly tři roky, otec zemřel na následky alkoholismu a matka na tuberkulózu. Edgara se ujala rodina Allanových, jejichž jméno chlapec převzal. Se svou novou rodinou se přestěhoval do Anglie, kde chodil do nejlepších škol, a dosahoval vynikajících výsledků. Díky otčímově finanční podpoře mohl nastoupit na University of Virginia a brzy se zařadil mezi nejlepší studenty, ale také největší hazardní hráče. Allan, jehož peníze mladý Poe rozhazoval, zanedlouho ztratil trpělivost a přestal jej podporovat.

Zadlužený Poe musel odejít z univerzity a najít si práci. V roce 1827 se proto odstěhoval do Bostonu a přihlásil se do armády. V témže roce také vydal svou první básnickou sbírku Tamerlán a jiné básně (Tamerlane, and Other Poems), která ale nevzbudila téměř žádný ohlas. V roce 1829 byl navíc propuštěn z armády pro nedostatek disciplíny a jeho existenční potíže tak začaly nanovo.

Poe je vyřešil tak, že se nastěhoval ke své tetě, která žila v Baltimoru. Dál se přitom pokoušel prorazit jako spisovatel a prodával své povídky do novin. Jedna z nich, Rukopis nalezený v láhvi (MS. Found in a Bottle, 1833), získala hlavní cenu v soutěži vyhlášené jedním z baltimorských časopisů a pomohla Poeovi k místu redaktora v časopise Southern Literary Messenger, který vycházel v Richmondu. Poe se tam přestěhoval i se svou tetou a třináctiletou sestřenicí Virginií, s níž se v roce 1836 oženil. Několik let pak žil šťastně a dosahoval úspěchů jako novinář i autor povídek, z nichž největší popularitu získaly Zánik domu Usherů (The Fall of the House of Usher, 1839), Vraždy v ulici Morgue (The Murders In The Rue Morgue, 1841), Jáma a kyvadlo (The Pit and the Pendulum, 1842) a Zrádné srdce (The Tell-Tale Heart, 1843). Největšího úspěchu však dosáhl s geniální básní Havran (The Raven, 1845), která ohromila celý tehdejší literární svět, dočkala se mnoha překladů a stala se vzorem francouzským prokletým básníkům.

V množství úspěchů a peněz se Poeovy deprese a problémy s alkoholem, drogami a hazardem zdály méně závažné. Naplno se však opět projevily poté, co jeho manželka Virginia v roce 1847 zemřela na tuberkulózu. Nešťastný Poe se opět zadlužil.

V roce 1849 se z neznámých důvodů vydal do Baltimoru. Tam byl také jednoho dne nalezen opilý a v bezvědomí na chodníku. Byl urychleně převezen do nemocnice, upadl však do kómatu a 7. října 1849 zemřel. Za příčinu smrti bylo označeno překrvení mozku. Později se objevilo mnoho spekulací o tom, jaké byly skutečné důvody Poeova skonu; mezi hypotézami se objevilo i podezření na otravu alkoholem, choleru nebo vzteklinu, vyloučit však nelze ani možnost sebevraždy. Jeho úmrtí je dodnes zahaleno tajemstvím – podobně jako ta, o nichž ve svých dílech tak často psal.

Zdroje: www.poets.org, spisovatele.cz

Foto: cs.wikipedia.org, autor: Gustave Dore, Wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář