Vypravěč mýtů a legend

scott
Ráda bych vám představila velice dobrého spisovatele fantasy.

Michael Scott pochází z Irska. Narodil se 28.září 1959 v Dublinu. Scott je velkým odborníkem na mytologii a lidovou slovesnost. Díky své profesi prodejce starých knih procestoval celou zemi a sesbíral tak mnoho lidových pověstí a legend, které pak použil ve svých dílech. Některé z nich už byly udržovány při životě jen díky tomu, že si je obyvatelé předávaly ústně. Tím se autor zasloužil o to, že už se na ně nikdy nezapomene. A tak začala Scottova vášeň pro všechny mýty světa. Stal se velkým fanouškem všeho „starého“ a zajímavého. Proto není překvapením, že veškerá jeho tvorba je tímto faktem ovlivněná.

Irish Times jej nazvaly „králem fantasy na Ostrovech“. On ale nepíše pouze v žánru fantasy. Zajímá se také o scifi a lidovou slovesnost. Jeho knihy jsou určeny různým věkovým kategoriím. Píše pro děti i dospělé. Do současnosti napsal již na stovku povídek a různých románů. A myslím si, že tím to rozhodně nekončí. Je opravdu velkým talentem, protože zaujmout tak velké a různorodé publikum, to už chce odvahu a kvalitní práci.

Mnoho knih vydal autor také pod pseudonymy Anna Diplom a Mike Scott. V současné době žije i píše v Dublinu.

V České republice se proslavil hlavně díky své sérii určené pro teenagery nazvané Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela. Hlavními postavami jsou Sofie a Josh – dvojčata z věštby. Jeden má svět zachránit, druhý ho má zničit. Ale kdo je kdo?

Dvojčata provedou své čtenáře úžasným světem, kde ožívají mytická a bájná stvoření. Člověk se tu setká s bohy, lidmi i zvířaty, která by už ale buď měla být mrtvá, nebo by neměla vůbec existovat. Vyprávění je ale podáváno tak úžasně, že čtenář klidně uvěří v to, že se po městě prochází tisíce let stará bojovnice.

V současné době se už netrpělivě čeká na šestý, závěrečný díl s názvem Čarodějka. Velice zajímavé je to, že všechny postavy v knihách jsou skutečné, tedy kromě dvojčat. Na oficiálních webových stránkách autora pak naleznete informace o těchto „lidech“ a kromě toho i místa, kde se děj odehrává.

Autor ale nenapsal pouze tyto díla. V České republice vyšly i jiné knihy. První dílo vyšlo v naší zemi už v roce 1993 a nese název Zrůdné Zrcadlo. Tou poslední je Třináct relikvií. Vydalo ji nakladatelství Knižní klub v srpnu roku 2012.

Přeji tomuto skvělému spisovateli, aby vydal ještě spoustu knih, minimálně stejně tak dobrých, jako jsou ty předešlé. A čtenářům doporučuji, aby některé z jeho děl přečetli. Myslím si, že stojí opravdu za to!

Zdroje: dillonscott.com, databazeknih.cz

Foto: wikipedia.org, autor: neznámý, Wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář