Shakespearovské trio

sudičky
„Chápejte, my se navzájem milujeme, jen se prostě nemáme moc rády.“ Tak se o sobě vyjadřují tři sestry, které se po dlouhé době vracejí domů.

Profesor Andreas je odborníkem na slavného anglického básníka Williama Shakespeara. Proto se není čemu divit, když pojmenuje své tři dcery po hrdinkách tohoto velikána. Nejstarší je Rose (Rosalind: Jak se vám líbí), pak Bean (Bianca: Zkrocení zlé ženy) a nejmladší Cordy (Cordelia: Král Lear). Celá rodina tak žije ve svém vlastním světě. Občas použijí citát ze slavných her, aby dokonale vyjádřili své pocity. Nadevše milují knihy a to je všechny spojuje. Jinak jsou každá jiná a nemají si spolu moc co říct.

To se ale změní ve chvíli, kdy jejich matka umírá na rakovinu. Všechny tři přijedou okamžitě do svého rodného domu, aby se o ni postaraly. Samy jsou však zahleděné do sebe a zápasí se svými problémy. Každá z nich chce získat své místo v životě a být konečně dospělá. A tak bojují se zákeřnou nemocí své matky, ale také samy se sebou.

Autorka Eleanor Brownová se narodila ve Washingtonu. Za svůj život žila na různých místech Spojených států a Anglie. V současnosti se usadila v Coloradu, kde žije se svým partnerem J. C. Hutchinsem. Její debut se jmenuje Sestry sudičky a v České republice ho vydalo nakladatelství Host v létě roku 2012. Dílo se okamžitě po vydání stalo bestsellerem a postupně se překládá do dalších a dalších jazyků.

Rose se své role starší sestry drží dokonale. Své mladší sourozence neustále peskuje a poučuje. Nandává si na svá bedra stále více zodpovědnosti, a tak zapomíná na to, že by měla také žít svůj život a ne stále kritizovat ty druhé.

Dvě mladší sestry jsou živější a méně zodpovědnější než vážná Rose. Nebojí se riskovat a do všeho se vrhají po hlavě.

Bean se usadí v New Yorku, protože rodné městečko jí není dost dobré ani dostatečně velké. Má se svým životem obrovské plány a chce z něj získat co nejvíce. Pak se ale dostane do průšvihu, který ji donutí zamyslet se nad svými prioritami a touhami. A tak se vrací domů, aby přišla na to, co vlastně od života chce.

Benjamínek rodiny Cordy je věčný cestovatel. Na jednom místě vydrží maximálně měsíc a pak se začne nudit. Procestuje svět a stále hledá místo, kde by se mohla usadit. Vítr ji ale stejně zavane zpět tam, kde vyrůstala. Dostane zde šanci na to, aby se konečně rozhodla, co bude dělat.

A tak se všechny tři sejdou zpátky doma. Mimo starání se o nemocnou maminku, si také začnou dávat dohromady své životy.

Dílo je velice čtivé. Má zajímavý příběh a velkou hloubku, která nutí čtenáře přemýšlet a nejenom slepě přijímat to, co je na stránkách napsáno. Velice zajímavý je fakt, že autorka pro své vyprávění zvolila první osobu množného čísla. Tím zachytila sesterské pouto i na stylistické rovině. Pro mě se tak kniha stala ihned zajímavější. Čtenář také zajisté ocení, že kniha je vtipná i vážná zároveň.

Zachycuje přeci rodinu, které se změní život. Boj s rakovinou je totiž zdlouhavý a těžký, a ne vždy skončí dobře. Tento fakt ale Brownová skvěle vyvážila, a tak dílo není jen pochmurné, ale i veselé a plné naděje. Ta je totiž v takových situacích důležitá a většinou člověka drží při životě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSestry sudičky

Brownová, Eleanor

Host, 2012

Napsat komentář