Další osudy sestřičky Sylvie

Dekuji, sestricko
Četli jste knihu Prosím vás, sestřičko? Líbila se vám? V tom případě si nezapomeňte přečíst její stejně napínavé pokračování!

Možná patříte mezi ty, kteří si myslí, že pokračování úspěšného seriálu/knihy/filmu se nemůže vyrovnat zdařilému prvnímu dílu. Ačkoliv jsem zastáncem této myšlenky, kniha Prosím vás, sestřičko má vynikající pokračování v podobě knihy Děkuji, sestřičko. Obě publikace vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012 a ohodnotila bych je jako velmi zdařilé. Nedá se říci, že jedna kniha by byla o něco lepší než druhá. Kdybych je měla porovnat, musela bych napsat, že mezi nimi není rozdíl. Autorkou obou knih je bývalá zdravotní sestřička Hana Marie Körnerová. Tento fakt určitě hraje velkou roli v úspěšnosti obou děl, jelikož spisovatelka prostředí nemocnic dobře zná.

Také v pokračování příběhu o mladé zdravotní sestřičce Sylvii se setkáte se spoustou lékařů a přenesete se do sedmdesátých let minulého století. Sylvie nabyla další zkušenosti nejen ve své práci, ale také v životě. Jak pokračoval její vztah s rozvedeným lékařem Oldřichem Fišerem, který byl svazován svou bývalou ženou? Jak se vyrovnala se svým nečekaným těhotenstvím?

Trochu více než v první knize jsou rozepsány úvahy Jany Fišerové, bývalé ženy doktora Fišera, invalidní alkoholičky. Jana je zatrpklá a utápí se v alkoholu. Nešťastná žena o francouzské holi podezírá bývalého manžela z nevěry, je na něj zlá a zároveň si nedokáže představit, že by se o ni někdy mohl přestat starat. Oldřich cítí morální povinnost této ženě pomoci, neboť dopravní nehodu, při níž se Jana zmrzačila, zavinil on… Je svazován maloměšťáckým smýšlením a svědomím. Jak se vyřeší tento nešťastný vztah, kde už není láska, ale jen závislost a milosrdenství? Zbaví se Oldřich někdy tohoto „břemene“ a vytvoří novou rodinu s mladou Sylvií?

V druhém díle přistupuje do děje spousty nových postav, ty hlavní – sestřička Sylvie a Oldřich Fišer, zůstávají. Obyčejný, křehký příběh je napsán čtivou formou, hltala jsem doslova každou stránku. Dočtete se o osudech pacientů v nemocnici, ocitnete se na lékařských vizitách a přitom budete prožívat se Sylvií její normální, běžný život. Při čtení této knihy se mi několikrát stalo, že jsem si přes den vzpomněla na Sylviin život a těšila se, jak bude knížka pokračovat …

Tuto knihu bych doporučila pamětníkům socialistického Československa, jelikož věrohodně přibližuje dobu sedmdesátých let minulého století. Milovnicím ženských románů s lékařskou tématikou se bude také jistě líbit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěkuji, sestřičko...

Körnerová, Hana Marie

Euromedia Group, 2012

Napsat komentář