Vyhnaní ze skořápky vlastní duše

Vyhnanci_uvod
Cena Jiřího Ortena – každoročně literární obec s nadějí vzhlíží právě k této prestižní události a pevně doufá v nové talenty spisovatelského kumštu. V minulých letech si tuto cenu udělovanou mladým spisovatelům za prózu i za poezii odnesli např. Petra Hůlová či Petra Soukupová (próza) a Jan Těsnhlídek ml. s Radkem Malým (poezie). Letos byla touto cenou obdařena Františka Jirousová za svoje prozaické dílo.


Že vám jméno Františka Jirousová něco připomíná, ale nevíte co? Dovolte mi vám tedy představit dceru Ivana Martina Jirouse, muže, kterého na české hudební a literární scéně nelze přehlédnout. Pověstné jablko, zdá se, nepadlo daleko od stromu a Jirousova dcera také přičichla k vůni bělostného papíru a k tahu perem.

Nutno podotknout, že její psaní vyzařuje jistou ladnost, lehkost a křehkost. Jirousová není v literárních vodách nějakou malou rybičkou a nováčkem. Naopak, je protřelým mazákem. Dnes již je to nějaký ten pátek, co napsala svou protinu Velmi vzdálený oheň, za kterou byla také oceněna literární cenou, tentokráte cenou Knižního klubu.

Nicméně neopomínejme knihu, o níž tu má být řeč. Vyhnanci zaujmou již na první pohled svým rozsáhlým objemem. Nestává se dnes totiž už často, že má kniha víc jak tři sta stran. Většinou se v knihkupectvích setkáváme s kratšími dílky. Jirousová však v tomto díle dokázala, že není žádný troškař. A navíc se jí podařilo nedostát známému rčení „kvantita je na úkor kvality“. Toto se v žádném případě nemůže vztahovat na její dílo., které je velice kvalitní jak po stránce formální, tak po stránce tematické a i po stránce rozpracovaní díla.

Kniha je plná živých obrazů, je velice čtivá a čtenář není schopný se od knihy samovolně odtrhnout.

Před zabřednutím do krátkého popisu děje díla bych ještě ráda osvětlila příslušnost Jirousové do literární skupiny Katolická dekadence, u jejíhož zrodu sama stála. Z názvu skupiny je zřejmé, že kniha je do značné míry o hledání Boha, jeho existenci a dnešní společnosti nebo třeba o církvi jako takové. Katolictví je pro Jirousovou v knize jednou ze dvou základních rovin. Nikomu však žádný svůj názor nevnucuje. Čtenáře jemně nutí přemýšlet, ale nikde nám nevnucuje své názory.

V knize se setkáváme se dvěma postavami, které jsou si ve víře dokonalým protipólem. Nikola a Štefan – sourozenci. Nikola by se ráda stala jeptiškou a Štefan je naopak k víře v Boha velmi skeptický.

Druhou zásádní a dle mého soudu také stěžejní rovinu knihy tvoří Štefanem pomalu odhalovaná vlastní homosexualita. Na toto téma bylo již napsáno relativně mnoho knih, nicméně v žádné z těch, se kterými jsem měla tu čest se seznámit, nebylo sebeobjevování, objevení lásky k osobě stejného pohlaví popsáno tak citlivě, ladně a důvěryhodně. Jirousová svého „Štefana“ vymodelovala z citů, euforie, strachu, bolesti a trápení. Stala se tak z něj plastická 3D postava, která prožívá pro mnohé nepředstavitelná vnitřní muka.

Samozřejmě, že celá kniha se netočí pouze a jedině kolem těchto dvou postav, nicméně myslím si, že právě tyto dvě ční nad ostatní, dodávají dílu ráz a určují zájem autorky o tato dvě relativně tabuizovaná témata v lidském životě.

Kdybych měla za úkol popsat knihu jednou větou, napsala bych následující: Je to kniha o útěku čtyř mladých lidí od reality do svých vnitřních světů, kde se snaží bojovat za své vnitřní city a najít ztracené nebo ještě nenalezené já.

Cena Jiřího Ortena Jirousové za knihu Vyhnanci bezpochyby patří a mladá autorka poukazuje na to, že mladí lidé jsou i lidé, kteří přemýšlí nad základními otázkami bytí. Zásadní a kladné také je, že porota vybrala právě knihu zabývající se ožehavými tématy. Nebylo však jediným kritériem výběru vítěžné knihy její téma. Jirousové se totiž podařilo i jeho zpracovaní, a to jistě hrálo hlavní roli při volbě vítěze.

Tato kniha má v sobě pro každého něco. Člověk, který se nevyžívá ve filosofování o Bohu, si v knize najde mnohá další témata.

Vyhnanci

Autorka: Františka Jirousová

Vydalo nakladatelství Eroika

OBJEDNAT knihu Vyhnanci

Doporučení:
Share

Napsat komentář