Idiot, nebo génius, který měl smůlu?

-forrest-gump-
Myslel to dobře, ale ne vždy mu vše vyšlo, jak zamýšlel. Bojoval ve válce a zároveň proti ní demonstroval, protože mu to poručili druzí. Dokázal vydělat miliony, ale i žebrat na ulici s harmonikou. Kdo?

No přece „On“! Jeho jméno zní Forrest Gump. Hlavní hrdina stejnojmenného románu amerického autora Winstona Grooma (*1943), který mu přinesl slávu a uznání teprve až po natočení skvělého filmu s Tomem Hanksem v hlavní roli. Zisk šesti z třinácti nominací na Oscara přitáhl pozornost i na předlohu a jejího autora.

Popravdě řečeno, i já jsem se ponořila do četby zvědavá, kolik rozdílů oproti filmovému scénáři najdu. Nebylo jich málo, třebaže základní nitky byly shodné. Forrest Gump je vskutku člověk s nízkým IQ, upřímný a jednoduchý. Přitom dokáže trefně glosovat složité situace (např. válku ve Vietnamu) a pravdivě vylíčit své pocity. Nedokáže se přetvařovat a jeho bezelstnost, s níž vystupuje i před váženými muži, mu přináší samé potíže. Ač inteligence moc nepobral, je Forrest úžasným hráčem amerického fotbalu, řeší bez potíží složité rovnice teoretické fyziky, osvojí si hru na harmoniku, je skvělým stolním tenistou (v tenisové reprezentaci bojuje s Čínou a zachrání topícího se předsedu Maa), zápasníkem i šachistou. Celý svůj život tráví jako malá figurka v rukou druhých (trenérů, učitelů, velitelů, manažerů), ale nenachází v tom uspokojení. Jeho potřeba po lásce a prostém životě, kterému by rozuměl, ho vede stále dál.

Forrest Gump není jen komická postavička stvořená k našemu obveselení. Jde o člověka, který nastavuje našemu konzumnímu světu pravdivé zrcadlo. Ukazuje, co je nejdůležitější pro vnitřní harmonii a spokojenost. K čemu jsou nám posádky vysílané do vesmíru, když naší planetou neustále zmítají nesmyslné války? Proč oslavovat padlé hrdiny, když oni by raději zůstali naživu a lovili krevety?

S Forestem projdeme americké školy (základní, zvláštní, střední i vysokou), válku ve Vietnamu, Čínu, navštívíme prezidenty Spojených Států, vyletíme s ním do vesmíru, poznáme život lidojedů, vděk i nevděk mocných, nakoukneme do hollywoodského zákulisí. Dojde i na krevety a milionové zisky, za něž si nejde koupit lásku ani štěstí.

Pokud milujete filmovou podobu Forresta Gumpa, budete možná zklamáni, že nenajdete happy end. Jestli ale máte rádi obrazy, které nám předkládá fantazie při čtení knih, budete se bavit, přestože zde nenajdete většinu notoricky známých dialogů a budete trnout, co vše ještě autor se svým hrdinou podnikne a do jakých situací ho postaví. Měla jsem pocit, že Winton Groom je sopkou, z níž neustále tryská láva nápadů a že zkouší, kolik toho uneseme. Některým autorům by stačilo jen jedno zrnko z této inspirace, aby stvořili román.

Zvláštní atmosféru podtrhuje i český překlad Šimona Pellara. Nejde o pouhé vyprávění v první osobě. Používá speciální ortografické, lexikální a stylistické prostředky, aby nám ozvláštnil celkový dojem. Máme tak šanci prožívat vodopád myšlenek, který neruší v souvětích žádné čárky, hovorové výrazy psané nespisovně, jako by své vzpomínky zapisoval člověk nižšího IQ s omezeným vzděláním, tedy Forrest Gump sám.

Kniha Forrest Gump autora Winstona Grooma znovu vyšla v nakladatelství XYZ v roce 2012 a je připravena pobavit a dojmout muže i ženy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeForrest Gump

Groom, Winston

XYZ, 2012

Napsat komentář