Čeho nejvíce litují lidé před svou smrtí?

ceho před smrtí nejvíce litujeme-náhled
Kdyby dnešek byl vaším posledním dnem, umírali byste bez jakýchkoli výčitek? Kniha Čeho před smrtí nejvíce litujeme, začala nejdřív jako blog. Bronnie Ware nakonec uspořádala své zkušenosti z pečovatelské služby do knihy, která se zaměřuje na to, jak  získat od života co nejvíc právě teď.

Poté, co vyměnila kariéru v bance za paliativní péči, Bronnie Ware zjistila, že téměř každý člověk,
o nějž se starala tři až dvanáct týdnů před smrtí, litoval přinejmenším jedné z následujících pěti věcí:

  1. Kéž bych měl odvahu žít opravdu podle sebe, ne podle očekávání druhých.
  2. Kéž bych tolik nepracoval.
  3. Kéž bych měl odvahu vyjádřit své city.
  4. Kéž bych si udržel vztahy se svými přáteli.
  5. Kéž bych si dovolil být v životě šťastnější.

Zní to jako jednoduchá přání. Autorka však byla nablízku zoufalství svých klientů a cítila jejich opravdový zármutek nad neuskutečněnými záměry. To vše ovlivnilo její život – k lepšímu. Dokázala se zbavit osobních pochybností a smutku a začala žít svobodněji a šťastněji. Tuto zkušenost chce nyní sdílet se čtenáři.

Se smrtí se nějak vyrovnává každý z nás. Bronnie Ware přistupuje k tomuto tématu velmi citlivě. Ve své knize především dokládá, že nemá smysl čekat na vzdálenou budoucnost, ale raději žít aktivně tady a teď. „Carpe diem“ se nesmí odkládat. Autorka provází čtenáře jednotlivými příběhy lítosti a nechává je zahlédnout důsledky, ke kterým nečinnost může vést. Na konci však ukazuje, jak obrovský a spásný smysl má nalezení sil a odvahy ke změně. Kniha tak zapůsobí jako hluboký nádech čerstvého vzduchu.

Čeho před smrtí nejvíce litujeme může být skvělým dárkem pro přítele, který zvažuje změnu zaměstnání, pro někoho, kdo je „příliš zaměstnaný”, nebo pro člověka v nejlepších letech, který začal bilancovat svůj život.

Čeho před smrtí nejvíc litujeme dává naději na lepší svět. Je to příběh vyprávěný skrze sdílení vlastní inspirativní a upřímné cesty. Ta nás povede k tomu, abychom byli laskavější k sobě i k ostatním a abychom žili život, pro který tu skutečně jsme.

Takže, kdyby dnešek byl vaším posledním dnem, umírali byste bez jakýchkoli výčitek?

 

Čeho před smrtí nejvíce litujeme

Autor: Ware, Bronnie

Cena: 399 Kč

Vazba: Brožovaná
Počet stran: 312 stran

Rok vydání: 2012

ISBN: 978-80-262-0168-7

EAN: 9788026201687

Knihu vydalo nakladatelství Portál

Objednat ji můžete například zde

O autorce

Bronnie Ware je australská zpěvačka, skladatelka písniček a spisovatelka. Původně začala psát blog, který během prvního roku zhlédly více než tři miliony lidí. Jeden z jejích příspěvků nazvaný Pět věcí, kterých před smrtí nejvíce litujeme, vyvolal senzaci. „Hodně let jsem pracovala v paliativní péči. Se svými pacienty jsem poznala, že člověk hodně roste, když čelí smrti. Naučila jsem se nikdy nepodceňovat lidskou kapacitu růstu. Některé změny byly neobyčejné. Každý z klientů čelil různým emocím – popření, strachu, výčitkám a nakonec přijetí. Každý z nich našel před smrtí mír, každý z nich! Život je volba. Je to váš život. Volte vědomě, volte moudře, volte upřímně. Volte štěstí.”

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeho před smrtí nejvíce litujeme

Ware, Bronnie

Portál, 2012

zobrazit info o knizeČeho před smrtí nejvíce litujeme

Ware, Bronnie

Portál, 2012

Napsat komentář