Peníze člověku štěstí nezaručí

FLOWERS
Jsou bohaté, krásné a jejich rodiče jim dají všechno na světě. Může ale tato skutečnost dívkám v životě pomoci, nebo spíše uškodit?

Luxusní značka, která nese honosný název Melville, je ve světě módy známá svými úžasnými kabelkami a dalším kvalitním zbožím. V současnosti její lesk a krása bohužel klesá. Má ještě možnost získat svou slávu, nebo je nadobro ztracená?

Tara Hylandová z Velké Británie napsala velice dobrý román pro ženy. Dílo se jmenuje Dcery Štěstěny a v originále vyšlo v roce 2010. Do České republiky se pak dostalo v polovině roku 2012, kdy ho čtenářům předložilo nakladatelství Ikar.

Spisovatelka vystudovala historii na univerzitě v Cambridgi. Ke knihám měla ale blízko již mnohem dříve. Ve svých třinácti letech vyhrála cenu Mladý spisovatel. V devatenácti pak absolvovala stáž v The Times. Po studiu v Cambridgi se naplno začala věnovat novinařině. Několik let byly jejím tématem finance. Nakonec se vrátila ke své velké lásce – k psaní, a vydala svůj první román. V současnosti žije se svým manželem a synem v Londýně a pracuje na dalším díle.

Hlavními hrdinkami jsou tři dcery ředitele Williama Melvilla. Elizabeth, Caitlin a Amber jsou každá jiná. Mají rozdílné povahové vlastnosti, vzhled i životní cíle. Dohromady je spojuje jen jedna jediná touha – ani jedna z nich nechce zůstat pod otcovým vlivem. Každá se však o to snaží jinak.

Elizabeth je cílevědomá a velice schopná mladá žena, která by jednou chtěla rodinnou firmu vést, a tak se snaží ukázat otci, že na to má.

Amber je z dívek nejmladší. Je také nejrozmazlenější, protože na ni matka nedá dopustit. To se však projeví na jejím chování a prospěchu ve škole. Je přehnaně sebevědomá a myslí si, že jí svět bude vždy ležet u nohou. Bohužel ale brzy zjistí, že život není vůbec peříčko.

Caitlin má za sebou nejtěžší životní příběh. Do rodiny se totiž nastěhovala až ve svých patnácti letech. Do té doby neměla ani tušení, že někdo z nich existuje. Žila se svou maminkou v Irsku a měla pocit, že jí nic nechybí. Pak ale zasáhl krutý osud a ona zůstala na světě sama. V tu chvíli se objevil její otec, aby ji „zachránil“. Caitlin ale nestojí o jeho milodary, a tak jen co může, začne bojovat za svou svobodu.

Dívky nakonec spojí své síly ve chvíli, kdy se firma začne potápět. Sice se snaží odtrhnout od své rodiny jak jen mohou, ale nakonec přijdou na to, že bez ní by na světě bylo zle.

Vyprávění je rozděleno na několik větších částí, jež se věnují dvěma až třem rokům. Většinou je pár let vynecháno. Tím autorka udělala příběh dynamičtější a rychlejší. Čtenář díky tomu může sledovat děvčata od jejich dětství, přes pubertu, až do chvíle, kdy se z nich stanou dospělé ženy.

Kniha má také zajímavou zápletku. Sama jsem byla zvědavá, jak si nakonec rodina poradí s problémem, jenž jim osud připraví.

Spisovatelka opravdu dokáže udržet čtenářovu pozornost, příběh rozvíjí postupně a v mnohých chvílích i zajímavým směrem.

Při čtení jsem se bavila, a proto ráda knihu doporučuji všem čtenářkám, které mají rády neotřelé vyprávění plné intrik, ale samozřejmě i lásky, porozumění a především – se šťastným koncem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDcery Štěstěny

Hylandová, Tara

Ikar, 2012

Napsat komentář