Nejznámější královna všech dob

24
Je nejen krásná, ale také velice inteligentní. Nikdo by jí nepředpovídal, že se jednou stane královnou Egypta. Ona se však svého snu nevzdala a beze strachu mu vyšla vstříc. Při honbě za svým cílem je ale schopná jít přes mrtvoly. A to doslova.

Kdo by neznal příběh slavné Kleopatry, jež dostala na kolena nejen samotného Césara, ale i dalšího mocného muže Antonia? Byla to žena mnoha tváří, uměla skvěle taktizovat i vést válku. Jejím snem byla svoboda, kterou by dostalo obyvatelstvo její země. Snažila se ze všech sil, aby dosáhla toho, po čem toužila. Nebála se obětí ani ztrát. Vítězství bylo důležitější než život některých poddaných. Nebyla ale jen krutá. Byla to hrdá matka i velice mírumilovná žena.

Americká autorka Maria Dahvana Headleyová pojala příběh o této mocné ženě trochu jinak. Do vyprávění zahrnula magii a tajemné prvky. V tom okamžiku získává vyprávění nový kabát. Božstva jsou zde mocnější a silnější a člověk rozhodně nechce ohrozit svůj život tím, že by je neposlechl. Často se tedy i Kleopatra radí s vyšší mocí a doufá, že budou její prosby vyslyšeny. Kouzla a čáry ale nevycházejí vždy podle dopředu promyšlených plánů a díky tomu se dostává do svízelných situací.

Kniha, která vyšla v polovině roku 2012 v nakladatelství Knižní klub, se jmenuje příznačně Královna králů.

Autorka se narodila ve státě Oregon. Studovala v New Yorku na umělecké vysoké škole obor, který byl zaměřený na dramatické umění a psaní. Poté dostala stipendium v MacDowellově umělecké kolonii. Její práce vyšly v mnohých významných denících, jako jsou New York Times či Washington Post. Velice zajímavý je určitě fakt, že je provdaná za dramatika Roberta Schenkkana, jenž je nositelem Pulitzerovy ceny.

Královna králů je jejím druhým počinem. První knihu napsala v roce 2006 a jmenovala se Rok ano. V současnosti žije v Seattlu.

Knihou své čtenáře provede Nikolaos – králův filozof, jenž bohužel ukázal Kleopatře kouzlo vyvolání. Královna ho o tuto službu požádá ve chvíli, kdy zemře její muž Antonius. Ona se ho totiž nechce za žádnou cenu vzdát, a tak vyvolá bohyni smrti a zkázy. Nic ale není zadarmo. Po celém světě se začnou  dít věci, jež by raději lidstvo nevidělo. Na sklonku svého života začne Nikolaos litovat toho, že svou paní zasvětil do černé magie. Nemusel by tak sledovat, jak jeho milovaná země i celý svět spějí do záhuby. Proto se rozhodne sepsat příběh o Kleopatře, povědět pravdu o její zfalšované smrti a dalších podivných praktikách.

Velice se mi líbilo, jak autorka tento příběh upravila. Čtenáře zajisté zaujme její neotřelé vyprávění a zajímavé pojetí. Já jsem její originalitu opravdu ocenila. Kleopatru mám velice ráda, a tak jsem byla zvědavá, zda lze ještě takzvaně vymačkat něco nového. Spisovatelka dokázala nemožné a příběh vyšperkovala opravdu úžasně. Proto se čtenář může těšit na tajemné a napínavé vyprávění, které ho nenechá vydechnout až do poslední stránky.

Knihu doporučuji všem možným druhům čtenářů. Dílo si mohou přečíst jak milovníci historie, tajemství či magie, tak i zamilovaných příběhů, protože láska Kleopatry a Marca Antonia byla opravdu velká.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrálovna králů

Headleyová, Maria Dahvana

Euromedia Group, 2012

Napsat komentář