Které chyby se dají prominout?

Obálka knihy
Jane Austenová ve svých románech vypráví o útěcích zamilovaných dvojic, které se chtějí tajně vzít. Pokud jsou spolu o samotě dlouho nebo přes noc, vzít už se musí. Jinak slečna díky své neuvážlivosti ztratí dobrou pověst, a tím vrhne špatný stín na celou svou rodinu.


Elizabeth Astonová ve své další knize Slečna Darcyová se nevzdává, kterou vydalo nakladatelství Leda v listopadu 2010, rozvíjí toto téma dál. Zatímco u Austenové se slečna vždy vdala, tentokrát se tak nestalo. A tak se dostáváme k otázce: Které chyby se dají prominout a které už ne?

Astonová volně navazuje na Dcery pana Darcyho a Pýchu a předsudek. Vypráví příběh Cassandry Darcyové, vnučky lady Catherine de Bourgh. (V Pýše a předsudku se snažila provdat svou dceru Anne za Darcyho, ten však miloval Elizabeth Bennetovou.) Anne se nakonec vdala za jiného Darcyho. Když si nemohla vzít nejstaršího syna, který získal veškerý majetek, spokojila se s jeho mladším bratrancem. Po svatbě se jim narodila dcera Cassandra, která zdědila nejen darcyovské rysy, ale také jejich hrdost a ostrý jazyk. Otec jí zemřel, když byla ještě dítě, a s otčímem si nikdy nerozuměla. Byla na něj příliš chytrá (to se u žen nebralo jako cnost), nezávislá, a navíc nebyla jeho. Přesně rozehráno pro popelkovské drama.

Příběh začíná ve chvíli, kdy se Cassandra schází se svým vzdáleným bratrancem Horatiem Darcym, právníkem, který jí má vysvětlit, jaké má možnosti. Slečna je v nezáviděníhodné situaci. Nedávno utekla se svým milým, kterého si však nevzala a vzít si ho už ani nechce. Nemůže mu odpustit, že si ji chtěl vzít kvůli věnu. Má dvě možnosti. Buď se ztratí do ústraní k jiným ženám, které se provinily, nebo se o sebe nějak postará sama. Slečna Darcyová se rozhodne pro druhou variantu. Odmítá se vzdát. Umí kreslit a malovat, protluče se. Jenže… to ještě netuší, že nepůjde jen o peníze, osud jí nachystá i jiné nástrahy. Zvládne svou situaci, nebo se dostane do takových existenčních potíží, že se bude muset stát milenkou lorda Usborna? Nevrátí se nakonec ke svému proradnému milému? Odhalí včas úmysly své bytné? Dokáže překonat hrdost a přijmout pomoc? Najde pravou lásku, a i přesto, že zneuctila sebe i svou rodinu, se vdá?

V knize se objevují i postavy, které už známe z Dcer pana Darcyho. Dozvídáme se tak o dalších osudech Camilly, Belly i jejich guvernantky. Společně s nimi se dostáváme do uměleckého Londýna a trochu jiné společnosti, než jsme byli u Austenové zvyklí.

Během několika málo stránek je jasné, jak to dopadne, ale mnohokrát asi zaváháte, jestli jste se nespletli, protože autorka opět rozehrála propletený příběh. Tentokrát ho podle mě jen o fous nepřekombinovala. V ději je moc náhod najednou. První část se opět trochu vleče, až v té druhé zkrátila délku kapitol a přidala na akčnosti. Nicméně stejně jsem knihu nedokázala odložit a četla každou volnou chvilku. Čekala jsem, kdy už hlavním hrdinům dojde to, co já vím už dávno. A došlo! Opět vše dopadlo na výbornou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlečna Darcyová se nevzdává

Astonová, Elizabeth

Leda, 2010

Napsat komentář