Strhující příběh ze soudního prostředí

nevedomy svedek
Senegalec obviněný z vraždy malého chlapce si najme advokáta utápějícího se v depresi a neví, co se svým životem dál. Může tohle vůbec dopadnout dobře? 

Kniha Nevědomý svědek byla přeložena do více než patnácti jazyků a u nás máme to štěstí, že ji v letošním roce vydalo nakladatelství Host. Jejím autorem je Gianrica Carofiglia, povoláním soudce a senátor, a tento román byl jeho debutem. Vycházel při něm z bohatých zkušeností, jež získal díky své profesi soudce.

Začátek knihy nás přivádí do advokátní kanceláře hlavního hrdiny Guida Guerrieriho. Jeho den je jako každý jiný, má pár nudných případů a připravuje se na klasický večer se svou manželkou a jejími kamarády, kteří ho vůbec nebaví. Avšak přijde zvrat, manželka není doma, a když se ráno Guido probudí, řekne mu, že se chce rozvést. Tím pro něj nastává docela depresivní období, kdy se zhoršuje i jeho zdravotní stav. Nemůže spát, má klaustrofobii a dostává záchvaty paniky i na ulici. Do toho všeho vezme případ Senegalce, který je obviněn z vraždy malého chlapce. I když mu sám mnoho nevěří, bere to jako rutinu. Sám si přiznává, že mu o morální aspekt moc nejde a hájí i ty, u kterých ví, že jsou vinni, a pokud je dostane na svobodu, nemá žádné výčitky. Tento případ ho však změní. Po setkání s obviněným začíná připravovat obhajobu a přestože si myslí, že je případ prohraný, pouští se do dlouhého a tvrdého procesu. Nejen díky němu začne znovu hledat cestu do života. Jak to ale dopadne, se dozvíte až po přečtení knihy.

Carofigliovi se podařilo vykreslit povahu cynického advokáta Guerrieriho do posledního detailu. Díky tomu se do něj čtenář dokáže vcítit a každý okamžik prožívá s ním. Stejně tak mu fandí při jeho proměně a jeho chování mu přijde naprosto věrohodné. Autor ho totiž nepopisuje jen jako advokáta, ale věnuje se i jeho osobnímu životu. Silná je také postava obviněného Abdu Thiama. Čtenář jej lituje a současně doufá, že na konec bude osvobozen. Kniha ale není strhující jen díky skvělé charakteristice postav. Současně ukazuje na skrytý rasismus a předsudky, které ve společnosti vládnou a přetrvávají. Svou roli hraje i výborná argumentace u soudního procesu a celkové popsání právního systému jako takového.

Román Nevědomý svědek je soudní drama s pořádnými hlavními hrdiny. Proto bych jej doporučila každému knihomolovi bez rozdílu. Je to zábavné, napínavé a strhující čtení, které zaujme a nutí čtenáře číst bez přestání až do konce příběhu.

Ukázka z knihy

Znovu jsem si přečetl, že „přesvědčivý důkazní materiál, který byl v neprospěch Abdua Thiama získán, nejen vhodným způsobem odůvodňuje omezení osobní svobody v této fázi procesu, ale na jeho základě lze také oprávněně předpokládat výsledek procesu, jímž bude odsouzení obžalovaného“. Přeloženo do srozumitelné řeči: Abdu byl zasypán důkazy, měl být zatčen, měl zůstat ve vězení, a až dojde k procesu, určitě bude odsouzen. Když jsem si znovu pročítal soudní příkaz, otevřely se dveře a svobodník přivedl mého klienta. Abdu Thiam byl velmi pohledný muž, měl obličej filmového herce a hluboké oči. Smutné a vzdálené. (s. 45)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNevědomý svědek

Carofiglio, Gianrico

Host, 2012

Napsat komentář