Nevíte, kam vyrazit na výlet?

1365199_alley_of_green_trees
Máte-li malé děti nebo jste hendikepovaní, může se vám jednoduše stát, že se ocitnete před otázkou, kam se vydat, aby se vám do cesty nepostavila překážka, jíž nezdoláte. Není ale nutné věšet hlavu a sedět doma…

V oblíbené knižní edici nakladatelství CPress, jež se věnuje tipům na výlety, vyšla letos o prázdninách publikace s příznačným názvem Kam bez bariér – Plzeňsko. Jejím autorem je PhDr. Miroslav Kalina, který je od roku 1977 upoután na invalidní vozík. Už vzhledem k jeho hendikepu je vcelku jasné, že informace zde podávané budou směřovat především k těm, jež to nemají při výběru výletního cíle jednoduché – rodiny s malými dětmi, zdravotně postižení a senioři. Autor nás zavede do míst, která zná nejlépe. Žije v Plzni, je spoluzakladatelem plzeňského klubu KID (klub invalidních dobrodruhů) a v současnosti je i předsedou plzeňské Krajské rady osob se zdravotním postižením.

Orientace v knize, přehlednost

Kniha je provedena ve stejném duchu jako předchozí tituly této edice. Je plná fotografií a mapek, ve vazbě, která „přežije“ i listování někde venku na výletě, navíc s příjemným lesklým povrchem jednotlivých listů.

Pro přehlednost je rozdělena do šesti základních kapitol podle cílových oblastí. Podíváte se do Plzně a projdete se po jejích památkách, ale zavítáte i do Brd, abyste se seznámili s krajinou hlubokých lesů i tamější vojenskou historií. Vydáte se proti proudu času a budete pátrat po kořenech zdejší metropole. Plzeňsko nabízí celou řadu známých i neznámých míst, která si zaslouží návštěvu a obdiv turistů.

Každému cíli se autor věnuje tak, aby byla nejprve jasná jeho historie, poté přejde k  současnosti. Miroslav Kalina se zaměřuje ve velké míře především na architektonické a přírodní bariéry, na které lze všude narazit. Tyto části tvoří u každého místa velmi důležitou vsuvku a jsou pro turisty, jimž je v první řadě publikace určena, nesmírně důležité. Neopomíná například uvádět fakta, jako je počet schodů v daném cíli, bezbariérové přístupy nebo dokonce šířku dveří. A v tomto duchu se věnuje skutečně každému místu, uvádí i své vlastní zážitky. Musím říci, že mě tato detailnost naprosto ohromila a věřím, že se tak kniha stane velice přínosnou.

Jak je u titulů této knižní řady obvyklé, každý cíl je opatřen vizitkou s informacemi o přesné adrese daného místa, včetně telefonního a případně i e-mailového spojení, nechybí ani odkazy na webové stránky a informace o cenových hladinách, například vstupného. Je jasné, že autor nemohl při tak velké nabídce výletních míst připisovat veškerá dostupná data, navíc taková, která se mohou průběžně v čase měnit. Proto se domnívám, že tyto informace pro aktivní vyhledávání, například na internetu, jsou tím nejlepším, co lze pro potenciálního návštěvníka udělat. Kniha tak ale slouží jako ideální přehled nejrůznějších možností, s nímž si lze předem místo návštěvy „vyhlédnout“.

Navíc je vše doloženo velkým množstvím barevných fotografií, které významně přispívají k dotváření komplexního náhledu čtenáře.

Velmi mě také zaujalo, že se autor nevěnuje pouze známým lokalitám, jež nám jsou běžně nabízeny v turistických průvodcích. Věnuje se dost obšírně i obyčejným místům, včetně zapadlých vesniček, kde se ale může skrývat stejné množství zážitků jako na nejznámějším plzeňském hradě.

V závěru knihy je rejstřík. Orientace v něm je vysvětlena v legendě. Vybraný objekt máte možnost vyhledat na přiložené mapě nebo přímo v knize podle uvedeného čísla stránky. To se vyplatí hlavně ve chvíli, když svůj cíl již znáte. Jinak bych asi doporučila výběr podle kapitol, kde jsou uvedené jednotlivé oblasti i s konkrétními cíli, jež se v těchto lokalitách nacházejí.

Zajímavostí této publikace je přehled provozovatelů bezbariérové dopravy v Plzeňském kraji, včetně uvedení základních informací ohledně cestování. Tato data nepochybně pomohou při výběru spojů, které návštěvníky dopraví tam, kam se chtějí vydat.

Využití knihy

Přestože se autor soustředil převážně na hendikepované, na své si přijdou i rodiče, kteří musí na výlet vzít také kočárek. Údaje v této publikaci jsou natolik vyčerpávající, že lepšího průvodce asi nikde nenajdete. Stejně tak bude kniha přínosem pro seniory, kteří se chtějí vydat za poznáním na Plzeňsku, ale nevědí, zda jsou schopni výlet zvládnout. A v neposlední řadě titul poslouží skvěle i všem ostatním, kteří sice nespadají do těchto skupin, ale pouze hledají tipy na výlety. A těch není nikdy dost…

Zaujalo mě, že autor volně navazuje jednotlivými lokalitami na druhé. Provede vás jimi tak podrobně, že pak už záleží jen na vás, kudy půjdete, zda zvolíte stejnou trasu, odbočíte či si nabídku upravíte podle svého. Podle mě jde o významný fakt, který výletníkům umožní naplánovat si naplno den strávený turistikou a nedumat, kam dál spolu s nekonečným vyhledáváním dalších tipů v okolí. A samozřejmě můžete tyto tipy využít také pro naplánování několikadenního výletu. Nechybí tady totiž ani informace týkající se možností přenocování a s tím souvisejících bariér, jež mohou stát v cestě. Vše je doplněno i statěmi o vybavení, občerstvení apod.

Je potěšující, že kvalitně zpracovaných publikací s tématikou cestování přibývá, a je nutno dodat, že tento titul z produkce nakladatelství CPress patří k těm, které si své místo mezi čtenáři a výletníky nepochybně najdou. Myslím, že autorovi patří velký dík, a vám všem ostatním přeji příjemné cestování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam bez bariér
Plzeňsko

Valina Miroslav

Computer Press, 2012

Napsat komentář