Naděje umírá poslední

100_7072
Člověk unavený životem je sám sobě dost nebezpečný. Napadají ho myšlenky, které nepatří mezi ty šlechetné. Myslí na smrt a na to, jak si urychlit trápení na tomto zpropadeném světě.

Sni svůj bláhový sen – tak se jmenuje kniha od známého německého autora. Johanes Mario Simmel psal hlavně romány týkající se války. Narodil se ve Vídni, ale žil také v Rakousku, Anglii i ve Švýcarsku. První kniha mu vyšla v roce 1948 a o tři roky později se přidal ke společenství německy píšících literátů známé jako Skupina 47.

Napsal skoro třicet románů kritizujících společnost. Jeho díla byla vydána v třiceti pěti zemích. J.M. Simmel patří k nejúspěšnějším současným světovým autorům. Většina jeho knih byla zfilmována. Za své počiny získal i mnoho významných cen.

Dílo Sni svůj bláhový sen bylo v České republice vydáno poprvé v roce 1996. Nakladatelství Ikar se ale v roce 2012 rozhodlo vydat tuto knihu znovu a myslím, že udělalo dobře.

Hlavním hrdinou románu je Robert Faber, stárnoucí spisovatel. Faber se rozhodne skoncovat se svým životem. Jeho žena Natálie zemřela před mnoha lety a on už nechce pobývat na světě sám. Nemá nic a nikoho, pro koho by ještě mělo cenu žít.

Po smrti své ženy není totiž schopen žádné činnosti. Jeho spisovatelská kariéra jde z kopce, cítí se osamělý a zraněný. Proto volí jedinou schůdnou možnost, která ho od všeho trápení osvobodí. Stačí jen stisknout spoušť…

Za pět minut dvanáct ale přijde telefonát z Vídně, jenž jeho plány obrátí vzhůru nohama. Jistý doktor Bell mu připomene ženu, kterou miloval před čtyřiceti lety. Ženu, jež sice nebyla jeho manželkou, ale jistý čas pro něj byla velice důležitá. Mira, se kterou měl dceru, o které ale nevěděl a která na svět přivedla chlapce.

A teď je jeho vnuk nemocný a žádá se po něm, aby mu pomohl. Jak ale může pomoci cizímu člověku? Klukovi, který pro něj nic neznamená? Proč by měl upustit od své sebevraždy? Nakonec mu svědomí a hlas jeho mrtvé ženy Natálie nedovolí dokončit svůj čin. A tak naštvaný odlétá do Vídně.

Když dorazí do města, jež mu připomíná krásné časy s Natálii, dozvídá se, že stav jeho vnuka je kritický. Goran byl převezen z obsazeného Sarajeva do Mariánského špitálu, protože mu přestala pracovat transplantovaná játra. Teď hrozí, že zemře. Jediný člověk, který mu může pomoci, je právě Faber.

Muž, jenž chtěl zemřít, je vzniklou situací donucen k tomu, aby zase měl chuť do života. Postupně si totiž k vnukovi nalézá cestičku a začne ho mít rád. A co Mira? Je možné, aby se jejich srdce spojila v jedno? Po čtyřiceti letech odloučení, kdy měli oba svůj život? Jak dopadne tento vztah vám neprozradím, ale slibuji, že četba rozhodně stojí za to!

Dílo je z velké části autobiografické, velice dobře napsané a čtivé. Autor má mnoho vzpomínek na Sarajevo, Vídeň i války, takže má z čeho čerpat. Čtenář se tak díky tomuto faktu snadno vcítí do hlavních postav.

Doporučuji tento román s velkou radostí. Autor je skvělý vypravěč, a tak není těžké se do příběhu, tak opravdového jako život sám, začíst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSni svůj bláhový sen

Simmel, Johannes Mario

Ikar, 2012

Napsat komentář