Bostonský Superman opět řádí

drsna svatba, mesto neresti
Jaký je detektiv Spenser? Neohrožený, hrdinný, inteligentní, sršící vtipem a ironií… Vynikající očko s dokonalou dámou po boku, dokonale věrný, dokonale bezchybný!

Milovníci detektivek si mohou do svého seznamu povinné četby zařadit další kousek. V nakladatelství BB/art vyšel soubor detektivek Roberta B. Parkera o jedinečném čmuchalovi Spenserovi: Poslední šance, Drsná svatba a Město neřesti.

Poslední šance

Spenser má velké problémy. Získal nového klienta, který jej požádal o sledování své manželky. Z banálního vyšetřování nevěrné ženy se ale vyklube případ s politickým podtextem a záhadnou organizací Poslední naděje. Najednou Spenser stojí před několika úkoly. Musí řešit vraždy, odhalit Poslední naději a současně hlídat svou milovanou Susan Silvermanovou, které začíná hrozit nebezpečí. Spenser totiž pár lidem vadí…

Drsná svatba

Jednoho dne vkročí do Spenserovy kanceláře Heidi Bradshawová. Je krásná, zámožná a vlivná. Osloví detektiva s neobvyklou nabídkou. Nechce, aby ji před někým chránil, nebo aby někoho stopoval, ale aby jí dělal doprovod na svatbu své dcery. I když nabídka Spenserovi připadá podivná, kývne na ni a na svatbu vyrazí spolu se Susan. Tam se však setkává se Šedivcem, svým úhlavním nepřítelem, a vzápětí je přímo při obřadu unesena samotná nevěsta. Kdo to udělal a proč? Spenser se pouští do vyšetřování s pocitem viny, že ji nedokázal ochránit.

Město neřesti

Jak začíná poslední detektivka? Jak jinak než dámou ve dveřích. Elizabeth Shawová je bostonskou právničkou přátelící se s manželkami několika vlivných a bohatých magnátů. Detektiva Spensera postaví před nezvyklou situaci: Pár jejích klientek má společné tajemství. Nevěru s jistým Garym Eisenhowerem. Gary začal své milenky vydírat a zhrzené ženy tedy shání schopného muže, který by mu to zatrhl. A vůbec by nevadilo, kdyby při tom Gary přišel k úrazu…

Hlavní myšlenkou Poslední šance je překonání minulosti. Spenser se ztotožňuje s podváděným Dohertym, proto se pro něj jeho případ stává osobním. Po celou dobu jde vlastně o srovnání Spensera a Dohertyho a vypořádání se s jejich osudy. Nejde zde jen o přímočarou honbu za Poslední nadějí.

Akcí a velkolepým začátkem začíná z celé trojice jen Drsná svatba. Vše odstartuje excentrický únos bohaté dědičky, který vypadá jako zosnovaný scénáristou béčkového filmu. Spenser se pouští do boje s nepřáteli a na řadu přijde i bitka v bouři. Jedná se ale pouze o úvod. Po návratu z ostrova nastává klasická detektivní práce – hledání odpovědí na otázky.

Ačkoliv každý příběh řeší něco jiného, všechny tři mají několik společných prvků. Tím prvním je humor. Kniha je skutečně vtipná, plná Spenserových ironických komentářů. Vždy ke všemu přistupuje svérázně a s vtipem, a to i ve chvílích, kdy vzpomíná na dávnou bolestnou minulost, nebo když se stane očitým svědkem vraždy ženicha na svatbě.

Spenser je totiž jedinečnou osobností. Má své kouzlo, je vzdělaný, ve formě, zkrátka ideál muže. O své dokonalosti samozřejmě ví, a proto neváhá být patřičně drzý a sebevědomý. Prakticky každá žena, která kolem něj projde, nemá šanci ubránit se kouzlu jeho osobnosti. Samozřejmě čirou náhodou téměř všechny vypadají jako modelky, nosí vysoké kozačky, krátké sukně a disponují úchvatnýma nohama.

Ať už je detektivův protivník kdokoliv, veškeré pokusy o jeho likvidaci jsou zoufale ubohé. Obzvlášť, když má kolem sebe přátele typu Hawk a Chollo. Tento trojlístek nedává nikomu šanci, s každým amatérem si poradí a přitom skoro ani nemrkne. Tím spíš, když všichni nepřátelé jsou vlastně packalové, kteří se nebezpečně jen tváří…

Za zmínku stojí také věčná spolupráce Spensera a FBI. Ať dělá vládní organizace cokoliv, nakonec vždy vedle Spensera vypadá jako parta břídilů. Spenser nakonec všechno odhalí sám a vždy mu stačí prostě zaklepat na něčí dveře a zeptat se… Ano, je to superhrdina, jen mu chybí oblek a plášť.

Všechny tři detektivky jsou zkrátka plné úsměvného nadhledu a vtipu. Díky tomu nezapadají, čtou se velmi lehce a ani vteřinku nenudí. Přitom Spenser po většinu času jen chodí a shání informace. I když sem tam vyletí do vzduchu nějaká ta hlava, Robert Parker stavěl na úplně jiných věcech, a to na Spenserových dialozích s kýmkoliv. Proto jeho příběhy ocení nejen fanoušci detektivek, ale také milovníci inteligentního humoru.

Ukázka z knihy

Rugar vytáhl pistoli, která vypadala jako Glock, střelil kněze doprostřed čela. Kněz se pozpátku svalil před oltář. Párkrát se mírně zasvíjel a znehybněl. Rugar se obrátil ke shromáždění, Glock pohodlně spuštěný k boku. Na sobě měl nádherně střižený šedý oblek, šedou košili a stříbrnou hedvábnou kravatu.
„Všichni zachovají klid a zůstanou sedět naprosto bez hnutí!“ oznámil.
Podíval se na mě, jako by předem věděl, kde mě hledat.
„A především,“ promluvil na mne, „vy.“
Lehce jsem přikývl. Ta čest, těšit se zvláštní pozornosti.
„Každý, kdo se mi postaví, bude zastřelen,“ pokračoval Rugar. „Každý, kdo se v příští hodině pokusí z místnosti odejít, bude zastřelen. Když mi někdo bude dělat potíže, bude zastřelen.“
Ticho viselo v kapli jako stěna. Rugar vzal nevěstu za loket.
„Jdeme,“ vybídl ji. (str. 215, 216)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední šance, Drsná svatba, Město neřesti

Parker, Robert B

BB/art, 2012

Napsat komentář