Po Zločinu a Dědictví následují Doteky

nahled 2
V nakladatelství Atlantis vychází třetí svazek Spisů Jana Trefulky. Do výboru, který je věnován kritice, esejistice a publicistice autor zařadil i recenze a polemiky z padesátých let minulého století.

Jan Trefulka: Doteky a posedlosti, Spisy 3

Do třetího svazku Spisů uspořádal autor své texty literárněkritické, esejistické a publicistické. Na záložku napsal:
Po dlouhém váhání jsem do třetího svazku výboru, věnovaného kritice, esejistice a publicistice, zařadil i několik recenzí a polemik, které jsem napsal na počátku padesátých let minulého století. Proč vlastně, když jsou to texty poplatné době, v níž vznikly? Proč nejít cestou většiny současníků a nedistancovat se od půl století staré historie mlčením? Proč se i sám před sebou nevymluvit na neinformovanost a naivitu mládí a vyhýbat se ve starých ročnících časopisů a novin vlastním řádkům? … Pořád je to tady, a kdo to zažil, nikdy to docela nezapomene a nepřestane se ptát, co se s ním a s jeho současníky stalo a proč se to stalo. … Životní postoj, vůle nést svůj díl odpovědnosti jako umělec i jako občan za to, co se děje ve společenství, v němž žiji, má svou trvalou platnost: každý režim musí mít své „disidenty“, kteří mu neustále připomínají, že před všemi svobodami, právy, ambicemi, závratnými kariérami a možnostmi, které se nabízejí, musí mít přednost obyčejná slušnost a přiměřená míra lidské solidarity.

 

Doteky a posedlosti

Autor: Jan Trefulka
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 125 x 210 mm
Počet stran: 392 stran
Cena: 370 Kč
ISBN 978-80-7108-337-5
Ediční řada Spisy Jana Trefulky
Vydání: první

 

Knihu Doteky a posedlosti vydalo nakladatelství Atlantis.

Více informací o knize najdete zde.

Ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

 

O autorovi:

Jan Trefulka (1929) je prozaik, esejista, kritik, filmový scenárista a novinář.

V letech 1948–1950 a 1953–1954 studoval literární vědu, estetiku a češtinu na Karlově a Masarykově univerzitě. Byl dvakrát vyloučen z KSČ (1950, po rehabilitaci 1968 znovu v roce 1971), vysokoškolská studia nedokončil a vykonával různá zaměstnání: traktorista, hospodář střediska traktorové stanice, programový referent Domu umění v Brně, redaktor a šéfredaktor Krajského nakladatelství a literárního měsíčníku Host do domu, noční hlídač, vazač, spisovatel na volné noze se zákazem publikovat. V letech 1970–1987 uveřejňoval romány a povídky česky v Edici Petlice a v exilových nakladatelstvích Index (Kolín nad Rýnem) a Sixty-Eight Publishers (Toronto), francouzsky v nakladatelství Gallimard, německy v S. Fischer Verlag, švédsky v Tidens förlag. Ve veřejném životě se výrazně angažoval v obrodném procesu v roce 1968 jako člen KV KSČ a delegát protiokupačního vysočanského sjezdu KSČ, byl jedním z prvních signatářů Charty 77, po roce 1989 se stal předsedou Obce moravskoslezských spisovatelů, členem Rady České televize (1992–1997), členem rady Obce českých spisovatelů a výboru PENu. Jako publicista vytrvale prosazoval moravskou samosprávu v rámci České republiky.

4. 4. 2009 Akademie literatury české udělila Janu Trefulkovi Cenu Ladislava Fukse

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoteky a posedlosti
Spisy 3

Trefulka, Jan

Atlantis, 2012

Napsat komentář