Nenechte si ujít v týdnu od 4. do 10. dubna 2011

192_big
I tento týden pokračují autorská čtení z knih nominovaných na cenu Magnesia litera, začíná setkání spisovatelů Zeyerovy Vodňany a v Jičíně proběhne křest knihy Václava Čtvrtka. Přijměte naše pozvání na zajímavé literární akce…

Karel Hvížďala napsal novou knihu Mardata anebo Vzpoury v žurnalistice, kterou přijde představit do pražského knihkupectví Fišer. Kniha se věnuje především dějinám rozhovoru, protože takový text u nás doposud chyběl. Dále nastiňuje stručnější dějiny rešerše a dějiny cenzury a zabývá se i esejem, který srovnává paměti zakladatele časopisu Der Spiegel Rudolfa Augsteina se zakladatelem Reportéra, Stanislavem Budínem. Jeho hosty budou Petr Pithart a Jan Jirák.
Křest knihy Karla Hvížďaly Mardata anebo Vzpoury v žurnalistice se koná v úterý 5. dubna od 17 hodin v knihkupectví Fišer v Praze.

Na programu autorských čtení Magnesia litera jsou opět tři autoři, kteří představí své knihy. Do foyer Nové scény Národního divadla tentokrát zavítá Markéta Baňková se svou prózou Straka v říši entropie nominovaná na Literu pro objev roku, Tereza Říčanová, která bude předčítat z knihy Noemova archa, která je nominována v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež a Emil Hakl s románem Pravidla směšného chování nominováného na Literu za prózu.
Autorská čtení Magnesia litera začínají ve středu 6. dubna od 17 hodin na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Ladislav Karpianus přijde nejen číst ze své knihy Kryštofův Vzdušný zámek, ale pro přítomné děti budou uspořádány i soutěže o pěkné ceny. Knížku vydalo nakladatelství Albatros, vypráví o obyčejném klukovi Kryštofovi, kterému to ve škole moc nejde, a protože nechce hrát s klukama fotbal, nemá žádné kamarády. Ale jedné noci objeví ve svých snech cosi nevídaného a nečekaného. Svět, ve kterém můžete popustit uzdu své fantasii a stvořit cokoliv se vám zamane.
Setkání s autorem knihy Kryštofův vzdušný zámek Ladislavem Karpianem spojené s autorským čtením proběhne ve středu 6. dubna od 15 hodin v Domě čtení, pobočce Městské knihovny v Praze.

Setkání spisovatelů, představení nové knihy a literární cena Zeyerův hrnek – to všechno v sobě skrývá literární akce Zeyerovy Vodňany, jejíž 15. ročník proběhne právě v dubnu. Nová kniha Druhý život Julia Zeyera bude doprovázena autorským čtením a ve čtvrtek proběhne beseda o literatuře se spisovateli Jiřím Hájíčkem a Davidem Janem Žákem z Č. Budějovic. Akce se koná ve škole, Městské galerii a knihovně ve Vodňanech.
15. ročník Zeyerovy Vodňany proběhne ve dnech 6. – 7. dubna ve Vodňanech.

Letošní rok byl vyhlášen rokem Václava Čtvrtka, vzhledem k jeho 100. výročí narození. A tak nesmí pozadu zůstávat město, které je s tímto spisovatelem dětské fantazie neodmyslitelně spojeno, stejně jako třeba nejslavnější dětský loupežník Rumcajs – s městem Jičín. Kniha tohoto autora O Kačence a tlustém dědečkovi vypráví o holčičce Kačence, která žije s tlustým dědečkem v hezkém domku se zahrádkou. Dědeček rád sedává v houpací židli doma i venku a čeká na Kačenku, až se vrátí ze školy. A co se jim během roku přihodilo? Hráli spolu divadlo, sáňkovali, dělali pokus, Kačenka šla do 1. třídy – a to ostatní poprvé prozradí tato knížka.
Křest knihy Václava Čtvrtka O Kačence a tlustém dědečkovi se uskuteční ve čtvrtek 7. dubna od 19 hodin v Městské knihovně v Jičíně.

V Jičíně bude rovněž k výročí Václava Čtvrtka probíhat přehlídka knihovnických besed, která se koná jako prolog říjnové odborné konference. Nultým ročníkem by tak měla být zahájena tradice každoročních obdobných přehlídek věnovaných významným spisovatelům, literárním dílům, žánrům ad. Soutěžní přehlídku organizuje Klub dětských knihoven SKIP s cílem prezentovat a ocenit nejlepší programy/besedy pro děti a mládež v knihovnách, které by se měly stát zdrojem inspirace pro ostatní knihovny.
Celostátní přehlídka knihovnických besed o Václavu Čtvrtkovi a jeho díle se koná v Jičíně, ve dnech 7. – 8. dubna 2011.

A na závěr pozvánka na veletrh, věnovaný tentokrát dětské knize. V Liberci začíná již devátý ročník, který nese podtitul Čteme rádi. V doprovodném programu se můžete zúčastnit například autorského čtení Petry Braunové a její knihy Jak se Vojta ztratil, číst bude i Ivona Březinová a Zuzana Samková představí knihu Cesty za medvědem. A na programu je toho daleko více, stačí jen navštívit tento veletrh, kde je hlavním představitelem dětská knížka.
Veletrh dětské knihy se koná v Liberci, ve dnech 7. – 9. dubna 2011.

Tak co vybrali jste si? Pokud ne, zkuste nahlédnout do našeho kalendáře akcí, kde najdete ještě více literárních akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář