Přehled pirátství napříč dějinami

1361521_pirates_flag
Piráti – pojem, při jehož vyslovení snad každého z nás napadne loď, lebka se zkříženými hnáty a kulhající člověk se zakrytým okem, nejlépe ještě s papouškem na rameni. Nebo možná Johnny Depp alias Jack Sparrow. Jací byli piráti, a jaké vlastně jsou jejich skutečné dějiny?

Tak přesně tím se zabývá historik a archeolog Angus Konstam, který se tématem pirátů zabýval také v již dříve vydaných publikacích. V nakladatelství Mladá fronta vyšla v loňském roce jeho kniha Pirátství – Úplné dějiny. Překvapivě není příliš obsáhlá, tvoří ji necelých tři sta stran. Stačí to na to, aby byl svět těchto dodnes záhadami opředenými lidmi pohybujícími se na okraji společnosti dokonale popsán?

Titul Anguse Konstama poskytuje přehled pirátství od starověkého Středozemí až do současnosti. Autor ovšem nezachází až do těch nejniternějších detailů. Kniha je zaměřena na širokou veřejnost, u níž se nepředpokládá předchozí znalost tématu. Jde o pouhý všeobecný přehled. I když slovo „všeobecný“ působí možná nevhodně a svádí k představě, že nic zajímavého kniha přinést nemůže. Opak je ale pravdou.

Konstam sice podává jakýsi encyklopedický přehled, nicméně se mu povedlo podat jej zábavně a s humorem. Pro lepší představivost se nevyhýbá srovnávání s filmovými snímky i jejich hlavními hrdiny. Tento fakt dává titulu zajímavý rozměr, neboť ho činí daleko čtivějším a zajímavějším pro široký okruh čtenářů. Navíc je Angus Konstam člověkem nejpovolanějším k vyprávění právě o pirátech. Působil kromě jiného i jako podmořský archeolog a námořní důstojník, takže moře zná zřejmě stejně dobře, jako hrdinové jeho knihy. Spolupracoval i na vyzvednutí lodi známého piráta Černovouse, což je nepochybně velké uznání a hlavně zážitek pro člověka, který se tématikou zabývá.

Co bych snad na knize přivítala ve větší míře, by byly fotografie, jež by mi alespoň zdánlivě přiblížily svět pirátů. Sice zde několik obrázků je, ale u encyklopedií, kterou tento titul nepochybně je, by dle mého posouzení mělo být více doloženého materiálu.

Knihu bych doporučila všem, kteří se zajímají o historii a dějiny i všem ostatním, kteří mají prostě jen chuť přečíst si něco zajímavého. Svým stylem zpracování nudit nebude a najde si v knihovnách jistě své neocenitelné místo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePirátství – Úplné dějiny

Konstam, Angus

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář