Mezinárodní týden čtení dětem se blíží

čtení dětem
První ročník této akce začne letos hned první červnový den, tedy v den, který je označován za svátek všech dětí po celém světě. Spolu s přípravami byly odstartovány dvě soutěže, kterých se můžete zúčastnit již nyní i vy nebo vaše děti – zkuste třeba nalézt tu nejlepší básničku…


První ročník Mezinárodního týdne čtení bude odstartován 1. června 2011 a bude probíhat po celé České republice i u našich sousedů v Polsku. Organizátory jsou Obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem a Cała Polska Czyta Dzieciom.

Celá akce začne inaugurací na řece Olši. Je to proto, že tato řeka spojuje město český Těšín a Cieszyn. Toto místo se tak stane jakýmsi symbolickým místem pro tuto akci. Nebude chybět zábavný program pro děti i dospělé. Akce se také zúčastní známé osobnosti, jako třeba Michal Viewegh, Ewa Farna, Jaromír Nohavica a další.

Tato akce zahajuje evropský projekt All of Europe Reads to Kids.

Akce Mezinárodní týden čtení dětem má za cíl vytvořit spolupráci mezi všemi institucemi a organizacemi, které se nějakým způsobem zabývají literaturou a podporují tak hlavně u dětí lásku ke čtení a zároveň si klade za cíl, aby se tento celý týden stal i do budoucna týdnem, během kterého se budou slavit svátky literatury po celé naší republice.

Mezinárodní týden čtení dětem bude zahájen zmiňovanou slavnostní inaugurací, při které bude přečtena „hymna“ této akce, která pak bude tyto slavnosti čtení otevírat každoročně.

Ta naše básnička česká

Tak přesně takový je název soutěže vážící se k Mezinárodnímu týdnu čtení dětem. Je třeba nalézt takovou báseň, která bude hodna stát se „hymnou“ tohoto projektu.

Úkolem všech, kteří se chtějí soutěže zúčastnit, je, aby prohledali útroby knížek a nalezli takovou báseň, která je podle nich ta „nej“. Podmínkou je, že se musí jednat o básničku dětskou, dobře zapamatovatelnou a rytmickou, ale i veselou nebo vtipnou. Jaké bude téma vybrané básně, není upřesněno, je to tedy na vašem výběru, ale její délka by neměla být menší jak osm slok, každá sloka by pak měla obsahovat čtyři verše.

Své tipy na básničku se posílají na email kontakt@ctemedetem.cz nejpozději do 30. dubna 2011. Nezapomeňte uvést i své jméno, věk, adresu, email a telefon. Na vítěze totiž čeká příjemná odměna a to je knižní poukaz na částku tisíc korun. Za to se už dají pořídit moc hezké knihy pro děti.

Veškeré informace o této soutěži naleznete na webových stránkách Celé Česko čte dětem.

Přistiženi při čtení

Další soutěžní akci k Mezinárodnímu týdnu čtení dětem vyhlásila Městská knihovna v Českém Těšíně a Biblioteka Miejska w Cieszynie, jedná se o fotografickou soutěž.

Je určena pro děti do věku 15 let – amatéry zabývající se digitální fotografií . Úkolem soutěžících je, aby se drželi názvu soutěže, musí se jednat o fotografii, na které je dítě zachyceno například s oblíbenou knihou.

Byly vyhlášeny dvě kategorie pro soutěžící. První je určena pro děti, které navštěvují první stupeň základní školy, druhá pro žáky druhého stupně a nižší třídy víceletých gymnázií.

Každý, kdo se soutěže zúčastní, může zaslat až tři soutěžní snímky, zaslání je nutné uskutečnit elektronickou cestou nebo v tištěné formě. Hodnocení snímků se bude věnovat nezávislá porota.

Výherci budou odměněni hodnotnými cenami a snímky budou vystaveny v Čítárně a literární kavárně Noiva v Českém Těšíně.

Snímky můžete zasílat až do 29. dubna 2011. Veškeré informace, včetně kontaktu k odeslání fotografií naleznete na webových stránkách Městské knihovny v Českém Těšíně.

Doporučení:
Share

Napsat komentář