Nenechte si ujít od 20. do 31. prosince 2010

pozvánky
I když do konce roku zbývá už jen pár dní a většina z nás myslí na oslavy vánočních svátků a silvestra, milovníci knih najdou i v těchto zbývajících dnech literární akce, které pro ně vydavatelé připravili. Koncem roku končí i některé soutěže zaměřené na literaturu, proto nezapomeňte nahlédnout do našeho kalendáře akcí.


V úterý se koná v Praze autogramiáda hned tří autorů – Arnošta Lustig, Karla Hvížďaly a Daniely Kovářové a to ke knihám Dívka s jizvou, Tachles, Lustig a Můj flirt s politikou. Arnošt Lustig předkládá svou novou prózu, která vznikla přepracováním stejnojmenné povídky, v příběhu se setkáváme s Jitkou Thelénovou, vychovávanou v Pražském ústavu pro rasově čisté dívky, kam se dostala po smrti svých rodičů, kteří se stali obětí teroru po atentátu na Heydricha.
Karel Hvížďala v další knize Tachles, Lustig představuje významného spisovatele pomocí rozhovoru, vedeném od května do července 2010, v době jeho těžké nemoci.
A Daniela Kovářová nás ve své knize seznamuje s nadhledem se svými čtrnáctiměsíčními zkušenostmi ve vysoké politice a v ministerském křesle.
Autogramiáda knih A. Lustiga, K. Hvížďaly a D. Kovářové se koná v Paláci knih Luxor v Praze na Václavském náměstí v úterý, 21. prosince od 15 hodin.

Vánoce jsou nádhernými svátky nejen pro dospělé, ale především pro děti. A právě pro ty nejmenší připravila Městská knihovna v Praze předvánoční čtení ve své pobočce v Praze 5, na Lužinách. Akce začíná 21. prosince od 17 hodin.
Zároveň se v tento den dopoledne uskuteční ve stejné knihovně tzv. Pasování čtenářů doprovázené dětským divadelním představením, které si připravilo Divadlo na kolečku. Akce s pasováním nových čtenářů začíná také v úterý 21.12. od 10 hodin v pobočce Městské knihovny Praha – Lužiny.

Vánoční čas můžete věnovat i klidnému shlédnutí některých zajímavých výstav zaměřených na knihy. Zavítat tak můžete do Brna na Moravské náměstí do krásných prostor Místodržitelského paláce, kde až do 11. ledna probíhá výstava Nejkrásnější české knihy roku 2009. Jedná se o kolekci vítězných titulů ze stejnojmenné soutěže.

A v Brně ještě zůstaneme, tentokrát zveme rodiče s dětmi na vánoční výstavu spisovatele a ilustrátora Miloše Nesvadby, která je zaměřena na představení jeho tvorby. Navíc se tato akce pod příznačným názvem Kamarádi z pohádek koná v nádherných prostorách hradu Špilberk a to až do konce ledna 2011.

V Praze probíhá až do 22. ledna výstava našeho dalšího předního ilustrátora, opět se zaměřením na dětské čtenáře. Josef Lada proslul mnoha kresbami a jeho umění můžete shlédnout v Galerii Ve Smečkách. Díla byla vybrána ze všech tvůrčích etap umělce, nejstarší kresby jsou datovány rokem 1908, celoživotní tvorbu uzavírá poslední Ladův obraz Hastrman v zimě (1957). Výstavu Do světa… Malebná cesta Josefa Lady můžete shlédnout od úterý do soboty od 11,00 do 18,30 hodin.

Kdo by neznal slavné hrdiny čtyřlístku. Věděli jste, že mají pětisté výročí, resp. dobrodružství? A právě vánoční výstava, která probíhá v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy, mapuje několik desetiletí života oblíbené čtveřice, ale i jejich tvůrců a spolupracovníků. Návštěvník se nejen pobaví nad příběhy našich hrdinů, ale nahlédne např. i do zákulisí vzniku a přípravy komiksu.
Součástí výstavy bude mnoho zajímavých doprovodných programů, zejména pro malé návštěvníky,
ale jistě i jejich rodiče a prarodiče.
Výstavu Čtyřlístek − 500. dobrodružství můžete navštívit v hlavní budově Muzea hl. m. Prahy až do konce února 2011.

Doufáme, že vás i naše tipy do posledních dní tohoto roku navnadily a některé z nich třeba navštívíte. My se s vámi budeme těšit u našeho přehledu zase na začátku roku dalšího a i v něm vám budeme připravovat nabídky na další zajímavé literární akce a setkání, které naleznete v našem kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář