Nenechte si ujít v týdnu od 29. listopadu do 5. prosince 2010

pozvánky
Na přelomu dvou posledních měsíců v roce čekají na knižní fanoušky rovněž zajímavé akce, ze kterých pro vás opět některé vybíráme. Kam tedy zamíříme tentokrát?


Václav Neckář – legenda české pop-music a muž, který před několika lety prodělal mozkovou příhodu. Hudební publicista Vladimír Vlasák se několik let setkával jak s Václavem, tak jeho bratrem Janem, naslouchal vyprávění a pátral v archivech, aby nakonec pomohl na svět unikátní knize, nejen o jednom lidském osudu, ale i o českém showbyznysu a dobrých i zlých časech, jež by neměly být zapomenuty. Pokud si chcete také zavzpomínat, pak navštivte v pondělí 29. listopadu knihkupectví Kanzelsberger v Praze na Václavském náměstí.
Křest knihy Cesta do mé paměti začíná od 15 hodin. Kmotrou se stala Marta Kubišová.

Ani tento týden nebudou chybět tipy na dobré jídlo, tentokrát v podání Jiřího Babicy. Jeho autogramiáda ke knize Babicovy dobroty 2 se koná v úterý 30. listopadu v Brně, v knihkupectví Dobrovský. Tato kniha je v pořadí již druhá a snad o něco užitečnější v tom, že dokumentuje kompletní přípravu jídel – levných, která voní také kuchyní našich babiček, a využívá i některé opomíjené potraviny.

Kateřina Macháčková, dcera velmi známého člověka a umělce, Miroslava Macháčka, vás zve na besedu ke knize Téma Macháček. Pokusila se vypátrat, jaký skutečně byl její otec. Z autentických materiálů a vzpomínek lidí nejbližších i kolegů poskládala střípek po střípku mozaiku jednoho neobyčejného života. Sestavila portrét člověka, který pro ni ale i nadále zůstává rébusem. Beseda se koná v úterý 30. listopadu v klubovně Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí od 15 hodin.

Ve středu byste si neměli nechat ujít slavnostní uvedení prvního vydání Dopisů od Olgy. Dopisy Olze, psané Václavem Havlem z vězení, jsou světově známým dílem. Nyní ale vycházejí Dopisy od Olgy. Hlavním autorem odpovědí byl ovšem bratr vězněného, Ivan M. Havel. Akce se koná v Galerii Montmartre v Praze 1, a to 1. prosince od 18 hodin.

Protože je tento rok ve znamení K.H.Máchy, další pozvánka se týká tohoto českého umělce. V Plzni se chystá vernisáž výstavy poetických fotomontáží Miroslava Huptycha a křest knihy Mácha a milovníci knížek, plná aforismů, úvah a veršů nejen Jiřího Žáčka a Miroslava Huptycha a to za přítomnosti obou autorů a s hudebním doprovodem CARP BAND.
Akce se koná 1. prosince v Polanově síni v Plzni, od 17,30 hodin.

Ve čtvrtek se koná křest přepracované knihy Emila Hakla Intimní schránka Sabriny B. – Final cut. Sám autor o tomto přepisu říká, že Sabrina byl jeho prvním románem, ale s postupem času došel k závěru, že musí původní text přemontovat a tak jej přepsal podle toho, jak si sám pamatuje původní události. Jinými slovy, pokusil jsem se vyházet z románu zbytečnou veteš. Zda se mu to podařilo, se můžete přesvědčit sami už na křtu této knihy, který se koná 2. prosince 2010 od 17,30 v Knihkupectví Seidl ve Štěpánské ulici na Praze 1.

Pro milovníky komiksů je na pátek připraven křest skutečného unikátu tohoto tématu – Encyklopedie komiksů v Československu 1945-1989. Autoři Josef Ládek a Robert Pavelka předkládají přehled o historii českého komiksu v uvedených letech. Především chtějí ukázat, že se tu nerodila jen díla poplatná režimu, tematicky slabá či obsahově špatná, nebo dokonce určená prakticky bez výjimky dětským čtenářům. Poukazují na tvorbu konkrétních autorů, jejichž jména by se rozhodně neměla zapomínat jen proto, že žili a tvořili v té či oné době. Jedná se komiksy, které vycházely v časopise ABC.
Křest této jedinečné knihy se koná 3. prosince 2010 od 15:00 v Paláci knih Luxor, v Praze.

V sobotu můžete vzít své děti na oslavu Dne pro dětskou knihu do Liberce. Od 9 do 13 hodin bude probíhat akce určená právě těm nejmenším a samozřejmě se zaměřením na knihy. Kromě jejich nabídky a prodeje jsou pro děti připraveny na oživení akce soutěže, kvízy, ale také divadelní představení na vánoční téma nebo výtvarný happening Moje vánoční knížka.
Akce se koná v sobotu 4. prosince v Krajské vědecké knihovně Liberec.

V poslední den tohoto týdne byste si možná neměli nechat ujít besedu s frontmanem kapely Tři sestry, se kterým si můžete popovídat nad jeho knižní novinkou Járo, kakao. Tato knížka je volným pokračováním dnes už legendárních a kultovních memoárů Tak to bylo, tak to je. Fanánek vypráví syrovým humorem příběhy jak ze svého života, tak ze života svých kumpánů. Máte možnost se setkat s postavičkami z branických i jiných hospod, nasát atmosféru nekonečných bytových večírků v osmdesátých letech, podniknout sondu mezi divoké fanoušky Tří sester nebo zažít neuvěřitelné tahy s ďábelským kytaristou Františkem Sahulou.
Beseda se koná v neděli 5. prosince od 15 hodin v literární kavárně Caffé Knihcentrum v OC Olympia Brno.

Pozvánky na další akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář